Проблеми правового регулювання адміністративного оскарження - Негара, Родіон Віталійович; Негара, Р. В.; Negara, Rodion V.; Negara, Rodion V.; Даниленко-Негара, Юлія Сергіївна; Даниленко-Негара, Ю. С.; Даниленко-Негара, Ю. С.; Danylenko, Yuliia S. (Національний університет "Одеська юридична академія"; Видавництво "Юридика", 2023)
Адміністративне оскарження є основним позасудовим способом захисту публічних прав, свобод та законних інтересів приватних осіб, значущість та ефективність якого невиправдано недооцінюється у вітчизняній правозастосовній практиці. До основних переваг адміністративного оскарження прийнято зараховувати оперативність, мінімальна формалізованість, безоплатність, економічність та результативність. Водночас, практична реалізація наведених переваг та загальна ефективність адміністративного оскарження вимагає належної нормативної регламентації.. Правове регу лювання адміністративного оскарження законами України «Про адміністративну процедуру» та «Про звернення громадян» відрізняється, передусім, в частині визначення та змісту права на адміністра тивне оскарження, предмету оскарження, строків для подання скарг, суб’єктів розгляду скарг та процедури розгляду скарг, що неодмінно створюватиме численні правозастосовні проблеми. У зв’язку з цим, без узгодження сфер дії зазначених законів неможливим є їх належне практичне застосування, а, головне, ефективність адміністративного оскарження.
Негара Р. В., Даниленко-Негара Ю. С. Проблеми правового регулювання адміністративного оскарження // Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніхта технологічних рішень : у 2 т. : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за заг.ред. С. В. Ківалова. Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. Т. 2. С. 54-58.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; адміністративне оскарження; звернення; правове регулювання; предмет адміністративного оскарження; строк подання скарги; скарга; суб’єкт розгляду скарги; administrative appeal; legal regulation; appeal; subject of administrative appeal; complaint; deadline for filing a complaint; subject of complaint review.