Філософські засади трансформаційних процесів у контексті сучасної системи освіти: онтологічний вимір - Жовнір, А. О.; Жовнир, А. О.; Zhovnir, A. O. (My University, 2018)
Стаття присвячена розгляду теоретико-концептуальних засад формування нової філософії освіти в умовах глобальних перетворень і побудови нових конфігурацій. Реалізована філософська рефлексія ключових концепцій, які є передумовами становлення нового етапу розвитку інституту освіти, серед яких головними є теорія інформаційного та «мережевого» суспільства, концепція епохи «третьої хвилі», концепція конективізму, конструктивістська парадигма. Визначено, що одним із головних каталізаторів трансформаційної хвилі, яка охопила інститут освіти, є актуалізація гуманістичних ідеалів та ідей. Повернення до людини як найвищої цінності, прагнення її безперервного розвитку, навчання, виховання, самовдосконалення, самовираження стають сьогодні провідними принципами організації освітньої діяльності. Тому тенденції демократизації, індивідуалізації, гуманітаризації змінюють стратагему й місію всієї системи освіти з урахуванням сучасних вимог і тенденцій, а також соціального запиту суспільства.

Статья посвящена рассмотрению теоретико-концептуальных основ формирования новой философии образования в условиях глобальных преобразований и построения новых конфигураций. Реализована философская рефлексия ключевых концепций, которые выступают предпосылками становления нового этапа развития института образования, среди которых главными являются теория информационного и «сетевого» общества, концепция эпохи «третьей волны», концепция коннективизма, конструктивистская парадигма. Определено, что одним из главных катализаторов трансформационной волны, охватившей институт образования, является актуализация гуманистических идеалов и идей. Возвращение к человеку как наивысшей ценности, стремление его непрерывного развития, обучения, воспитания, самосовершенствования, самовыражения становятся сегодня ведущими принципами организации образовательной деятельности. Тенденции демократизации, индивидуализации, гуманитаризации изменяют стратагему и миссию всей системы образования с учетом современных требований и тенденций, а также социального запроса общества.

The article is devoted to the consideration of the theoretical and conceptual foundations of a new education philosophy formation in the conditions of global transformations and the construction of new configurations. Philosophical reflection of key concepts that are the prerequisites for the formation of a new stage in the development of the educational institution was realized, among which the main are: the theory of information and “networked” society, the concept of the “third wave” era, the concept of connectivism, the constructivist paradigm. The article determined that one of the main catalysts of the transformational wave that embraced the educational institute was the actualization of humanistic ideals and ideas. Return to man as the highest value, the desire for its continuous development, education, self-improvement, self-expression are today the leading principles of educational activities organization. Thus, the tendencies of democratization, individualization and humanization change the stratagem and the mission of the entire education system, taking into account modern requirements and trends as well as social demand of society.
Жовнір А. О. Філософські засади трансформаційних процесів у контексті сучасної системи освіти: онтологічний вимір / А. О. Жовнір // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 30-33.
Keywords: філософія освіти; інформаційне суспільство; «мережеве суспільство»; гуманізація освіти; философия образования; информационное общество; «сетевое общество»; гуманизация образования; philosophy of education; information society; “network society”; humanization of education