Концепція прав дитини в ісламській правовій системі - Мамедов, Юсіф Ельман огли; Мамедов, Ю. Е.; Мамедов, Юсиф Эльман огли; Mamedov, Yusif E. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Встановлено, що захист прав та добробуту дітей виник як одне із перших зобов’язань ісламського права, для реалізації чого були прийняті як правові, так і неправові підходи. Дитина має набір прав, що віднесені до соціальних, освітніх та фінансових прав. Деякі соціальні права дитини виникають навіть до її фактичного народження. Освітні права охоплюють права на життя, загальний догляд та соціалізацію, а також право на базову освіту, справедливе та рівне ставлення та фізичне виховання. Фінансові права охоплюють права на майно та спадщину. Для того, щоб дозволити дітям користуватися своїми правами, гарантованими ісламом, батьківська опіка відіграє важливу роль. Але держава та організації громадянського суспільства також мають зіграти ключову роль у цьому питанні. Освіта, сприятлива для дітей, може бути проявом соціальної відповідальності організації громадянського суспільства за реалізацію прав дитини. Права бути усиновленим в ісламському праві немає, проте є практика кафала, яка делегує відповідальність за виховання дитини іншим батькам. Встановлено, що шаріатом дитині надається право знати своїх біологічних батьків. Доведено, що права дітей в ісламі корелюють з тими, які забезпечуються з боку міжнародного гуманітарного права. Насамперед такими є право дітей на захист під час війни та катастрофи та право дитини не використовуватися на війні до досягнення відповідного віку. В ісламському праві поняття прав та обов’язків – особливо в сім’ї – є взаємними. Така взаємність не обмежується тільки матеріальними правами. Зобов’язання батьків виховувати своїх дітей, наприклад, відповідає обов’язку дитини перед ними «іхсан», який включає «доброту, довіру, благоговіння» щодо нього/неї. Іхсан також включає в себе повагу та послух, але вони повинні здійснюватися в межах закону.

Установлено, что защита прав и благополучия детей возникла как одно из первых обязательств исламского права, для реализации чего были приняты как правовые, так и неправовые подходы. Ребенок имеет набор прав, отнесенных к социальным, образовательным и финансовым правам. Некоторые социальные права ребенка возникают даже до его фактического рождения. Образовательные права охватывают права на жизнь, общий уход и социализацию, а также право на базовое образование, справедливое и равное отношение и физическое воспитание. Финансовые права охватывают права на имущество и наследство. Для того, чтобы позволить детям пользоваться своими правами, гарантированными исламом, родительская опека играет важную роль. Но государство и организации гражданского общества также должны сыграть ключевую роль в этом вопросе. Образование, благоприятное для детей, может быть проявлением социальной ответственности организации гражданского общества за реализацию прав ребенка. Права быть усыновленным в исламском праве нет, однако сущестсвует практика кафала, которая делегирует ответственность за воспитание ребенка другим родителям. Установлено, что шариатом ребенку предоставляется право знать своих биологических родителей. Доказано, что права детей в исламе коррелируют с теми, которые обеспечиваются со стороны международного гуманитарного права. Прежде всего таковыми являются право детей на защиту во время войны и катастрофы и право ребенка не использоваться на войне до достижения соответствующего возраста. В исламском праве понятие прав и обязанностей - особенно в семье - являются взаимными. Такая взаимность не ограничивается только материальными правами. Обязательства родителей воспитывать своих детей, например, отвечает обязанности ребенка перед ними «ихсан», который включает «доброту, доверие, благоговение» к нему / ней. Ихсан также включает в себя уважение и послушание, но они должны осуществляться в рамках закона.

It was established that the protection of the rights and well-being of children emerged as one of the first obligations of Islamic law, for the implementation of which both legal and non-legal approaches were adopted. The child has a set of rights related to social, educational and financial rights. Some of the child’s social rights arise even before her/his actual birth. Educational rights cover the rights to life, general care and socialization, as well as the right to basic education, fair and equal treatment and physical education. Financial rights cover property and inheritance rights. In order to enable children to enjoy their rights provided by Islam, parental care plays an important role. But the state and civil society organizations also have to play a key role in this matter. Education conducive to children can be a manifestation of the social responsibility of a civil society organization for realizing the rights of the child. There is no right to be adopted in Islamic law, but the practice of kafalah delegates responsibility for raising a child to other parents. It has been established that Sharia law gives a child the right to know his/her biological parents. It has been proven that the rights of children in Islam are correlated with those provided by international humanitarian law. First of all, these are the right of children to protection in times of war and catastrophe and the right of a child not to be used in war until they reach the appropriate age.In Islamic law, the concept of rights and responsibilities – especially in the family – are reciprocal. This reciprocity is not limited to substantive rights only. The obligation of parents to educate their children, for example, corresponds to the obligation of the child to them ihsan, which includes "kindness, trust, reverence" towards him / her. Ihsan also includes respect and obedience, but these must be carried out within the framework of the law.
Мамедов Ю. Е. Концепція прав дитини в ісламській правовій системі / Ю. Е. Мамедов // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 168-173.
Keywords: ісламське право; права дітей в ісламі; зімма; освітні, соціальні, фінансові права; іхсан; исламское право; права детей в исламе; зимма; образовательные, социальные, финансовые права; ихсан; Islamic law; children’s rights in Islam; dhimma; educational, social, financial rights; ihsan; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE