Деякі питання альтернативних форм вирішення митно-правових спорів - Абакуменко, Ольга Вікторівна; Абакуменко, Ольга Викторовна; Abakumenko, Olha V. (My University, 2009)
The main issue, which is examined in the article, is the possibility of the use of alternative forms of resolution of disputes which arise up in a customs sphere. Though in Ukraine the experience of resolution of disputes using alternative ways is already accumulated (for example, in the criminal, administrative legal proceeding, in relation to economic disputes), at the level of resolution of legal customs disputes this problem it is not decided. The possibility for of the use of alternative forms of resolution of disputes, such as a compromise, by the customs bodies is examined in the article. envisage Also a variant of how a process of consideration of the case with application of alternative forms can look like is envisaged in the article. Basic conclusions were the necessity of legislative regulation of possibility of use alternative forms of resolution of legal administrative disputes in general and legal customs disputes in particular, as one of forms of defense of rights with pointing of clear list of possible alternative forms; subsequent development of proceeding questions; decision of category of cases which can be admitting to the alternative resolution of cases etc.

Главными вопросами, рассматриваемыми в статье является возможность использования альтернативных форм разрешения споров, возникающих в таможенно-правовой сфере. Несмотря на то, что в Украине уже накоплен опыт разрешения споров альтернативными путями (например в уголовном, административном судопроизводстве, в отношении хозяйственных споров), на уровне разрешения таможенно-правовых споров данная проблема не решена. В статье рассматриваются допустимые для использования таможенными органами альтернативные формы разрешения споров. такие как компромисс, а также показан вариант того. как может выглядеть процесс рассмотрения дел с использованием альтернативных форм во внесудебном порядке. Основными выводами были необходимость законодательной регламентации возможности альтернативного разрешения административно-правовых споров вообще и таможенно-правовых споров в частности, как одной из основных форм защиты прав с указанием четкого перечня допустимых альтернативных форм, дальнейшей разработке процессуальных вопросов, определения категории дел, которые могут быть допущены к альтернативному разрешению споров и иные.

Головними питаннями, розглянутими в статті є можливість використання альтернативних форм вирішення спорів, що виникають у митно-правовій сфері. Незважаючи на те, що в Україні вже накопичено досвід вирішення спорів альтернативними шляхами (наприклад у кримінальному, адміністративному судочинстві, щодо господарських спорів), на рівні дозволу митно-правових спорів дана проблема не вирішена. У статті розглядаються допустимі для використання митними органами альтернативні форми вирішення спорів. такі як компроміс, а також показаний варіант того. як може виглядати процес розгляду справ з використанням альтернативних форм в позасудовому порядку. Основними висновками були необхідність законодавчої регламентації можливості альтернативного вирішення административно-правових спорів взагалі і митно-правових спорів зокрема, як однієї з основних форм захисту прав із зазначенням чіткого переліку допустимих альтернативних форм, подальшій розробці процесуальних питань, визначення категорії справ, які можуть бути допущені до альтернативного вирішення спорів та інші.
Абакуменко О. В. Деякі питання альтернативних форм вирішення митно-правових спорів / О. В. Абакуменко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 531-537.
Keywords: митно-правові спори; правові конфлікти; митний спір; третейський суд; таможенно-правовые споры; правовые конфликты; таможенный спор; третейский суд; customs and legal disputes; customs dispute; legal conflicts; arbitration