Проблеми достовірності фото– та відеодоказів воєнних злочинів в умовах розвитку deepfake–технологій - Ващук, Олеся; Ващук, О.; Vashchuk, Olesia (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджено проблеми достовірності фото– та відеодоказів воєнних злочинів в умовах стрімкого розвитку deepfake–технологій та генеративного ШІ. Висвітлено значення цифрових фото– та відеоматеріалів у процесі документування воєнних злочинів, а також проаналізовано основні криміналістичні ризики, повʼязані з можливістю створення AI–генерованого контенту, здатного впливати на достовірність доказової інформації. Запропоновано розглядати системи цифрової автентифікації контенту, криптографічного підтвердження походження файлів та технології захищеного збереження цифрового сліду як перспективні напрями забезпечення достовірності фото– та відеодоказів у кримінальному провадженні щодо воєнних злочинів. The theses examine the problems of reliability of photo and video evidence of war crimes in the context of the rapid development of deepfake technologies and generative artificial intelligence. The study highlights the importance of digital photo and video materials in the process of documenting war crimes and analyzes the main forensic risks associated with the creation of AI–generated content capable of affecting the reliability of evidentiary information. The paper proposes considering systems of digital content authentication, cryptographic verification of file origin, and technologies for secure preservation of digital traces as promising directions for ensuring the reliability of photo and video evidence in criminal proceedings related to war crimes.
Ващук О. Проблеми достовірності фото– та відеодоказів воєнних злочинів в умовах розвитку deepfake–технологій. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 377-380 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33559
Keywords: воєнні злочини; цифрові докази; deepfake; штучний інтелект; криміналістика; верифікація доказів; OSINT; цифрова автентифікація; метадані; war crimes; digital evidence; artificial intelligence; criminalistics; evidence verification; digital authentication; chain of custody; metadata