Трансгресивність моди: топологічний простір суспільства споживання - Колінько, М. В.; Колинько, М. В.; Kolinko, M. V. (My University, 2017)
У статті досліджується топологічний простір суспільства споживання. Мода подається як специфічне соціальне поле, що формується в процесі культурної трансгресії. Трансгресія розглядається як перетин межі між звичайною / нетрадиційною, консервативною / новаторською поведінкою, ігнорування, опір, виклик або відмова від дотримання соціальних, інституційних або культурних норм. Суспільство споживання по своїй суті має трансгресивну природу. Трансгресивний аспект життя споживача є рушійною силою культурної економіки. Ідентичності створюються на основі промислових маркерів відмінностей, а групи і рухи, що позначені трансгресією, стають важливою частиною території культурної індустрії. Сприйняття людьми їхньої власної модності залежить від структури споживання, яку вони бачать навколо себе, у своїй референтній групі. Притаманна сучасній культурі карнавальна інтерпретація є поширеним способом ставлення до моди. Згодом акти модної трансгресії перетворюються на повторювані практики, продаються як бренди, відбувається інституалізація моди.

В статье исследуется топологическое пространство общества потребления. Мода представлена как специфическое социальное поле, формирующееся в процессе культурной трансгрессии. Трансгрессия рассматривается как пересечение границы между обычным / нетрадиционным, консервативным / новаторским поведением, игнорирование, сопротивление, вызов или отказ от соблюдения социальных, институциональных или культурных норм. Общество потребления по своей сути имеет трансгрессивную природу. Трансгрессивный аспект жизни потребителя является движущей силой культурной экономики. Идентичности создаются на основе промышленных маркеров различий, а группы и движения, отмеченные трансгрессией, становятся важной частью территории культурной индустрии. Восприятие людьми их собственной модности зависит от структуры потребления, которую они видят вокруг себя, в своей референтной группе. Присущая современной культуре карнавальная интерпретация является распространенным способом отношения к моде. Впоследствии акты модной трансгрессии превращаются в повторяющиеся практики, продаются в качестве брендов, происходит институализация моды.

The article explores the topological space of the consumer society. Fashion is presented as a specific social field, formed in the process of cultural transgression. Transgression is seen as the crossing of the boundary between conventional / nontraditional, conservative / innovative behavior, ignoring, resistance, challenge or refusal to adhere to social, institutional or cultural norms. The consumer society in its essence has a transgressive nature. The transgressive aspect of consumer life is the driving force behind the cultural economy. Identities are created on the basis of industrial markers of differences, and groups and movements marked by transgression are becoming an important part of the territory of the cultural industry. The perception of people of their own fashion depends on the structure of consumption they see around themselves, in their reference group. Carnival interpretation inherent in modern culture is a common mode of relation to fashion. Subsequently, acts of fashion transgression are transformed into repetitive practices, marketed as brands, and institutionalization of fashion takes place.
Колінько М. В. Трансгресивність моди: топологічний простір суспільства споживання / М. В. Колінько // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 46-49.
Keywords: мода; топос; трансгресія; суспільство споживання; мода; топос; трансгрессия; карнавал; общество потребления; fashion; topos; transgression; carnival; consumer society