Методики вимірювання цінностей: аналіз та систематизація - Лешенок, У. С.; Leshenok, U. S. (My University, 2017)
Стаття присвячена огляду методик вимірювання цінностей, найбільш широко використовуваних у сучасних емпіричних дослідженнях. Дослідження цінностей не можна віднести до конкретної царини знань, це поняття використовується в низці суспільних наук. Варто зазначити, що не існує єдиного підходу до його інтерпретації: сьогодні існує кілька найбільш поширених підходів, частина з яких тлумачить цінності як характеристики індивідів, а частина – як характеристики соціальних спільнот. Отже, відсутня і єдина методика їх вимірювання. До того ж методики, які є найбільш поширеними сьогодні, варіюються за цілою низкою характеристик. Метою статті є аналіз наявних методик вимірювання цінностей, а також їх систематизація за певними критеріями. У статті запропоновано три критерії, на основі яких здійснено систематизацію: тип вимірювання, спосіб каталогізації цінностей і спосіб утворення ієрархії цінностей. Відповідно до таких критеріїв, у статті розглянуто шість найбільш поширених методик вимірювання цінностей як характеристик індивідів і вимірювання цінностей як характеристик спільнот.

Статья посвящена обзору методик измерения ценностей, наиболее широко используемых в современных эмпирических исследованиях. Исследование ценностей нельзя отнести к конкретной сфере знаний, это понятие используется в ряде общественных наук. Стоит отметить, что не существует единого подхода к его интерпретации: сегодня существует несколько наиболее распространенных подходов, часть из которых определяет ценности как характеристики индивидов, а часть – как характеристики социальных сообществ. Соответственно, отсутствует и единая методика их измерения. Более того, методики, которые являются наиболее распространенными сегодня, варьируются по целому ряду характеристик. Таким образом, целью статьи является анализ существующих методик измерения ценностей, а также ихсистематизация по определенным критериям. В статье предложены три критерия, на основе которых создана систематизация: тип измерения, способ каталогизации ценностей и способ образования иерархии ценностей. В соответствии с данными критериями, в статье рассмотрены шесть наиболее распространенных методик измерения ценностей как характеристик индивидов и измерения ценностей как характеристик сообществ.

The article is devoted to the review of the methods of measuring the values that are the most widely used in modern empirical researches. Investigation of values can not be attributed to a particular area of knowledge; this concept is used in a different social sciences. It should be noted that there is no single approach to interpretation values: today there are several most common approaches, some of which interpret values as characteristics of individuals, and some – as characteristics of social communities. Accordingly, there is no single method of their measurement, more over, the techniques, that are most common today, vary in a range of characteristics. Thus, the aim of this article is to analyze existing methods of measuring values, as well as their systematization according to certain criteria. The article proposes three criteria on the basis of which systematization is created: the type of measurement, the way of cataloging the values and the way of creating a hierarchy of values. In accordance with these criteria, the article discusses six most common methods for measuring values as characteristics of individuals and for measuring values as characteristics of communities.
Лешенок У. С. Методики вимірювання цінностей: аналіз та систематизація / У. С. Лешенок // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 51-54.
Keywords: цінності; методика; пряме вимірювання; непряме вимірювання; ценности; методика; прямое измерение; непрямое измерение; values; method; direct measurement; indirect measurement