Розподіл судових витрат між сторонами в цивільному судочинстві США - Голубєва, Неллі Юріївна; Голубєва, Н. Ю.; Holubieva, Nelli Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
У США кожна сторона зазвичай оплачує гонорар власного адвоката, незалежно від того, хто виграв справу, а витрати на правову допомогу не включаються у перерозподіл судових витрат (відповідно до п. 1 ст. 54(d) Federal Rules of Civil Procedure (Федеральних правил цивільного судочинства, далі – FRCP). Відоме правило, яке має широковживану назву, «American rule» означає, що на іншу сторону судові витрати на адвокатів не можуть бути перекладені, але існують деякі винятки.
Голубєва Н. Ю. Розподіл судових витрат між сторонами в цивільному судочинстві США. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 160-163. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33020
Keywords: цивільний процес; судові витрати; перерозподіл судових витрат; гонорар адвоката; civil Procedure; legal costs; fee-shifting; attorney’s fee