Публічний контроль в Україні та Франції: порівняльно- правове дослідження - Крегул, Яна Миколаївна; Крегул, Я. М.; Крегул, Яна Николаевна; Krehul, Yana M . (Одеса : Гельветика, 2020)
Статтю присвячено дослідженню явища публічного контролю, визначенню його ролі в якості основного елементу взаємодії держави та суспільства, що створює підґрунтя для соціального спрямування політики держави. Так, серед факторів, які зумовлюють розвиток правової бази держави, автором зауважено на доцільності впровадження в процес нормотворення не лише органів влади, які наділені правотворчими функціями за Конституцією держави, а і тих неформальних соціальних структур, які, можливо, не будуть відігравати визначальної ролі в цьому процесі, однак зможуть надати аргументи «за» або «проти» прийняття певних нормативно-правових актів. У дослідженні з’ясовано, що державна влада вимагає контролю з боку громадськості, оскільки фактично саме остання надала їй повноваження для створення правового поля. В свою чергу публічний контроль, з точки зору автора, необхідний саме для досягнення ефективної комунікації між владою та громадянським суспільством. В рамках запропонованого дослідження проаналізовано вплив різноманітних факторів на якість здійснення публічного контролю. Зокрема, зазначено про значну роль інформаційної політики держави та використання сучасних цифрових технологій у забезпеченні доступу громадськості до публічних даних про діяльність державних інституцій. Автор підкреслює, що право кожного громадянина бути обізнаним в урядових справах та отримувати рішення, які стосуються діяльності громади, є основним принципом демократії. Влада повинна забезпечити простий спосіб доступу громадян до даних про свою роботу та правових норм, які вона створює. Саме тому дослідник доходить висновку про те, що рівень «прозорості» інформації про діяльність адміністративних органів і доступ до неї є умовою ефективного публічного контролю. Автором виявлені і недоліки практичного втілення принципу «транспарентності» в діяльності державної влади в Україні та запропоновано шляхи його удосконалення, спираючись на досвід Французької Республіки, яка досягла суттєвих успіхів у сфері нормативно-правового та технічного закріплення взаємовідносин між громадянами і державною владою.

Статья посвящена исследованию явления публичного контроля, определению его роли в качестве основного элемента взаимодействия государства и общества, создает почву для социальной направленности политики государства. Так, среди факторов, которые обусловливают развитие правовой базы государства, автором отмечено целесообразность внедрения в процесс нормотворчества не только органов власти, которые наделены правотворческими функциями по Конституции государства, а и тех неформальных социальных структур, которые, возможно, не будут играть определяющей роли в этом процессе, однако смогут предоставить аргументы «за» или «против» принятия определенных нормативно-правовых актов. В исследовании установлено, что государственная власть требует контроля со стороны общественности, поскольку фактически именно последняя предоставила ей полномочия для создания правового поля. В свою очередь публичный контроль, с точки зрения автора, необходим именно для достижения эффективной коммуникации между властью и обществом. В рамках предлагаемого исследования проанализировано влияние различных факторов на качество осуществления публичного контроля. В частности, указано о значительной роли информационной политики государства и использования современных цифровых технологий в обеспечении доступа общественности к публичным данным о деятельности государственных институтов. Автор подчеркивает, что право каждого гражданина быть осведомленным в правительственных делах и получать решения, касающиеся деятельности общества, что является основным принципом демократии. Власть должна обеспечить простой способ доступа граждан к данным о своей работе и правовых норм, которые она создает. Именно поэтому исследователь приходит к выводу о том, что уровень «прозрачности» информации о деятельности административных органов и доступ к ней является условием эффективного публичного контроля. Автором выявлены и недостатки практического воплощения принципа «прозрачности» в деятельности государственной власти в Украине и предложены пути его совершенствования, опираясь на опыт Французской Республики, достигшей существенных успехов в сфере нормативно-правового и технического закрепления взаимоотношений между гражданами и государственной властью.

This article is devoted to the study of public control, its role as the main element of interaction between the state and society is defined. It creates the basis for the social orientation of public policy. Among the factors that determine the development of the legal framework of the state, the author noted the feasibility of introducing into the process of rule-making not only authorities that are endowed with law-making functions under the Constitution of the state, but as well as those informal social structures that may not play a decisive role in this process, but will be able to provide arguments “for” or “against” the adoption of certain regulations. The study has found that public authorities require public scrutiny, because in fact the society has given it the power to create the legal field. Conversely public control, in the author’s view, is necessary in order to achieve effective communication between the government and civil society. In addition to the above it should be mentioned that during this study was also analyzed the impact of various agencies on public oversight powers. In particular, was indicated the direct dependence of its quality on the state’s information policy and the use of modern digital technologies in ensuring public access to public data on the activities of state institutions. The author emphasizes that the right of every citizen to be aware of government affairs and to receive decisions concerning the activities of the community is a fundamental principle of democracy. In turn, the government should provide an easy way for citizens to access data about their work and the legal norms it creates. Therefore the researcher concludes that the level of “transparency” of information about the activities of administrative bodies and access to it is a condition for effective public control. The author also points out that there are shortcomings in the practical implementation of the principle of “transparency” in the activities of state authorities in Ukraine and offers way of it’s improvement, based on the experience of the French Republic, which has made significant progress in establishing a legal and technical relationship between the citizens and the State. Key words: interacion of the public society and government, open data, digital policy, transparency,
Крегул Я. М. Публічний контроль в Україні та Франції: порівняльно-правове дослідження / Я. М. Крегул / Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 111-120.
Keywords: взаємодія громадськості та державної влади; відкриті дані; цифрова політика; транспарентність; нормотворення; взаимодействие общественности и государственной власти; открытые данные; цифровая политика; транспарентность; нормотворчество; interacion of the public society and government; open data; digital policy; transparency; criation of legal rules; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE