Становлення та функціонування податкової системи України - Кліменко, Д. І.; Klimenko, D. I.; Клименко, Д. И. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена дослідженню актуальних проблем становлення та розвитку сучасної податкової системи України, а також шляхів їх вирішення. Особливу увагу приділено аналізу різних підходів до дефініцій понять «податкова система» та «система оподаткування». Зазначено, що дані категорії не є синонімами, а співвідносяться одна з одною. У разі вжвиання у вузькому сенсі поняття податкової системи може відбуватись змішання з терміном «система оподаткування». Обґрунтовано перспективні напрями розвитку податкової системи держави. Проаналізовано та визначено можливі напрями реформування податкової системи України. Так, ефективною податкова система буде тільки тоді, коли стане стимулювати розвиток і зростання економіки, що зумовлює формування необтяжливих умов для бізнесу. Такі умови визначаються не тільки рівнем податкових ставок, але і процедурами розрахунку і сплати податків, упорядкуванням проведення податкових перевірок та надання податкової звітності, що забезпечується за допомогою податкового адміністрування.Також у статті аналізуються принципи побудови податкової системи, які мають велике значення для створення ефективної, дієвої податкової системи. У публікації акцентовано увагу на тому, що головною проблемою під час реалізації принципів податкового законодавства є їхня необов’язковість. Встановлено, що запропоновані Адамом Смітом принципи оподаткування не втратили свого значення в сучасних умовах, а зберігають неабияку актуальність. Однак час від часу їх потрібно інтерпретувати. Проведений аналіз дозволив сформулювати висновки щодо недоопрацьованності підходів до змісту і сфери застосування принципів податкового законодавства, що зумовлює необхідність подальшого концептуального пошуку в даному напрямі. На прикладі транспортного податку автором у статті про-аналізовано принцип стабільності, який передбачає заборону внесення змін до будь-яких елементів податків та зборів пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, у якому будуть діяти нові правила та ставки.

The article is devoted to the study of topical problems of the formation and development of the modern tax system in Ukraine, as well as ways to solve them. Particular attention is paid to the study on the analysis of various approaches to the definition of “tax system” and “taxation system”, that these categories are not synonyms, but correlate with each other. The author noted that when applied in a narrow sense, the concept of the tax system can be confused with the term “taxation system”. Substantiated promising directions of development of the state tax system. Possible directions of reforming the tax system of Ukraine are analyzed and identified. Thus, the tax system will be effective only when it stimulates the development and growth of the economy, determines the formation of non-burdensome conditions for business. Such conditions are determined not only by the level of tax rates, but also by the procedures for calculating and paying taxes, streamlining the conduct of tax audits and submitting tax reports, and is provided with the help of tax administration.Also, the article analyzes the principles of building a tax system, which are important for creating an effective, efficient tax system. The publication focuses on the fact that the main problem in the implementation of the principles of tax legislation is their non-binding nature. It has been established that the principles of taxation proposed by Smith have not lost their significance in modern conditions, but remain highly relevant. However, from time to time they need to be interpreted. The analysis carried out by made it possible to draw conclusions regarding the lack of coordination of approaches to the content and scope of the principles of tax legislation, which necessitates further conceptual search in this direction. Using the transport tax as an example, the author analyzed the principle of stability, which provides for the prohibition of making changes to any elements of taxes and fees later than six months before the start of the new budget period, in which the new rules and rates will be in effect.

Статья посвящена исследованию актуальных проблем становления и развития современной налоговой системы Украины, а также путей их решения. Особое внимание уделено анализу различных подходов к дефиниций понятий «налоговая система» и «система налогообложения». Отмечено, что данные категории не являются синонимами, а соотносятся друг с другом. В случае употребления в узком смысле понятие налоговой системы может происходить смешение с термином «система налогообложения». Обоснованно перспективные направления развития налоговой системы государства. Проанализированы и определены возможные направления реформирования налоговой системы Украины. Так, эффективной налоговая система будет только тогда, когда станет стимулировать развитие и рост экономики, обусловливает формирование необременительных условий для бизнеса. Такие условия определяются не только уровнем налоговых ставок, но и процедурами расчета и уплаты налогов, упорядочения проведения налоговых проверок и предоставления налоговой отчетности, обеспечивается с помощью налогового администрирования. Также в статье анализируются принципы построения налоговой системы, которые имеют большое значение для создания эффективной, действенной налоговой системы. В публикации акцентировано внимание на том, что главной проблемой при реализации принципов налогового законодательства является их необязательность. Установлено, что предложенные Адамом Смитом принципы налогообложения не утратили своего значения в современных условиях, а сохраняют большую актуальность. Однако время от времени их нужно интерпретировать. Проведенный анализ позволил сформулировать выводы по недоработанности подходов к содержанию и области применения принципов налогового законодательства, что приводит к необходимости дальнейшего концептуального поиска в данном направлении. На примере транспортного налога автором в статье про-Проанализированы принцип стабильности, который предусматривает запрет внесения изменений в любых элементов налогов и сборов позднее чем за шесть месяцев до начала нового бюджетного периода, в котором будут действовать новые правила и ставки.
Кліменко Д. І. Становлення та функціонування податкової системи України / Д. І. Кліменко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 72-77.
Keywords: податок; податкова система; система оподаткування; принципи податкового законодавства; принцип стабільності; транспортний податок; tax; tax system; taxation system; principles of tax legislation; principle of stability; transport tax; налог; налоговая система; система налогообложения; принципы налогового законодательства; принцип стабильности; транспортный налог; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE