Теоретичні підходи до детермінації феномена насильства над дітьми в сім’ї в соціології - Криницька, І. П.; Криницкая, И. П.; Krynytska, I. P. (My University, 2016)
У статті розглянуто наукові підходи та концепції, що формують теоретичний апарат і методологічну основу дослідження сімейного насильства над дітьми. Автор робить спробу соціологічного осмислення цього явища крізь призму презентації його як соціального феномена. Окреслено структурний характер теоретичних напрямів пояснення насильства над дітьми на основі положень наукових напрямів у соціології та інших гуманітарних науках. Подано до розгляду групи факторів, що сприяють виникненню явища, визначено основні детермінанти пояснення насильства відповідно до рівнів аналізу суспільства (мікро-, мезо-, макрорівень). Значна увага приділяється соціокультурним чинникам сімейного насильства над дітьми, а також його інтерпретації як «звичайного» явища.

В статье рассмотрены научные подходы и концепции, формирующие теоретический аппарат и методологическую основу исследования семейного насилия над детьми. Автор делает попытку социологического осмысления этого явления сквозь призму презентации его как социального феномена. Определен структурный характер теоретических направлений к объяснению насилия над детьми, который базируется на основе положений научных направлений в социологии и других гуманитарных науках. К рассмотрению представлены группы факторов, способствующих возникновению явления, определены главные детерминанты объяснения насилия в соответствии с уровнями анализа общества (микро-, мезо-, макроуровень). Значительное внимание уделено социокультурным факторам семейного насилия над детьми, а также его интерпретации как «обычного» явления.

Article is devoted to the problem of family violence against children, and its sociological conceptualization. The study of the concept of domestic violence is based on the theories of social construction of reality. The author is comprehended children in the family as a social phenomenon. The concept of «family violence against children» was analysed. Structural trends of the theoretical explanation of phenomena on the basis of scientific fields of sociology and other humanities are outlining. The factors that contribute to the emergence of the phenomenon posted to the consideration. In the article the basic determinants explain levels of violence according to the analysis of society (micro-, meso-, makro-). Much attention is paid to socio-cultural factors of family violence against children and its interpretation as a «normal» phenomenon.
Криницька І. П. Теоретичні підходи до детермінації феномена насильства над дітьми в сім’ї в соціології / І. П. Криницька // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 64-67.
Keywords: насильство над дітьми в сім’ї; інтерпретація насильства; фактори насильства над дітьми в сім’ї; детермінанти сімейного насильства; насилие над детьми в семье; интерпретация насилия; факторы насилия над детьми в семье; детерминанты семейного насилия; violence against children in the family; interpretation of violence; factors of violence against children in the family; determinants of family violence