Поняття «виборча система»: вітчизняний та зарубіжний досвід - Афанасьєва, Мар’яна Володимирівна; Афанасьева, Марьяна Владимировна; Afanasyeva, Maryana V. (My University, 2012)
В статті робиться висновок про недоцільність виокремлення вузького та широкого значення дефініції "виборча система". Системний аналіз політико-правового явища - виборча система - обґрунтовує його авторське визначення. Автор зазначає, що виборча система - це політико-правовий інститут, який забезпечує реалізацію виборчих прав громадян, формування владних виборних органів та певний тип організації публічної влади через сукупність відносно самостійних, але взаємообумовлених та взаємодіючих в межах виборчого процесу, конституційно-правових технологій (способів, прийомів, методів, критеріїв) балотування кандидатів на виборні посади, голосування виборців, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів. В статье делается вывод о нецелесообразности выделения узкого и широкого значения дефиниции "избирательная система". Системный анализ политико-правового явления - избирательная система - обосновывает его авторское определение. Автор отмечает, что избирательная система - это политико-правовой институт, который обеспечивает реализацию избирательных прав граждан, формирования властных выборных органов и определенный тип организации публичной власти по совокупности относительно самостоятельных, но взаимообусловленных и взаимодействующих в пределах избирательного процесса, конституционно-правовых технологий (способов, приемов, методов, критериев) баллотирования кандидатов на выборные должности, голосование избирателей, подсчета голосов и установления результатов выборов. This article is about inappropriate selection of the narrow and broad definition of the meaning of “the electoral system”. A systemic analysis reveals the author’s definition of the electoral system. System and network analysis of the political and legal events - the electoral system - justifies its author’s definition. The author notes that the electoral system is a political and legal institution, which provides the implementation of the electoral rights of citizens, formation of the elected bodies of power and a certain type of organization of public power through a set of relatively independent, but interdependent and interacting through the electoral process, the constitutional and legal technologies (methods, techniques, methods, criteria) balloting of candidates for elective office, voting, counting and determination of the election.
Keywords: виборча система; виборчий процес; виборче право; виборча формула; избирательная система; избирательный процесс; избирательное право; избирательная формула; electoral system; electoral process; suffrage; electoral formula