Вплив кіберпростору на емоційну сферу підлітків : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Булгакова, Дарія Павлівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена вивченню особливостей впливу кіберпростору на емоційну сферу підлітків та пошуку ефективних шляхів покращення їхнього психоемоційного стану в умовах зростаючої цифрової активності. Проаналізовано сучасні наукові публікації, які висвітлюють як негативні, так і потенційно позитивні наслідки цифрової взаємодії, з особливим акцентом на емоційний розвиток молоді. Вказано на недостатню вивченість якісних трансформацій емоційної сфери внаслідок інтенсивного користування окремими інтернет-сервісами, що зумовило актуальність проведення власного емпіричного дослідження. Сформовано комплекс методів дослідження, який включає аналіз добового екранного часу, рівня інтернет-залежності, а також психодіагностику емоційних Емпіричне дозволило виявити, що основна частина цифрової активності припадає на розважальні платформи, зокрема TikTok, YouTube та мобільні ігри, а більшість учасників демонструють ознаки інтернет-залежності. Показано, що надмірне занурення у віртуальний простір пов’язане зі зниженням психоемоційного тонусу, зростанням тривожності, ригідності та емоційної вразливості. The work is devoted to studying the peculiarities of the influence of cyberspace on the emotional sphere of adolescents and finding effective ways to improve their psycho-emotional state in the conditions of growing digital activity. Modern scientific publications that highlight both negative and potentially positive consequences of digital interaction are analyzed, with a special emphasis on the emotional development of young people. The insufficient study of qualitative transformations of the emotional sphere as a result of intensive use of certain Internet services is indicated, which determined the relevance of conducting our own empirical research. A set of research methods has been formed, which includes the analysis of daily screen time, the level of Internet addiction, as well as psychodiagnostics of emotional Empirical studies have revealed that the main part of digital activity falls on entertainment platforms, in particular TikTok, YouTube and mobile games, and most participants demonstrate signs of Internet addiction. It has been shown that excessive immersion in virtual space is associated with a decrease in psychoemotional tone, increased anxiety, rigidity and emotional vulnerability. Based on the results obtained, practical recommendations have been formulated for adolescents, parents, teachers and practical psychologists, which are aimed at reducing the risks of digital overload, developing emotional self-regulation skills, critical thinking and a conscious attitude towards online content. На основі отриманих результатів сформовано практичні рекомендації для підлітків, батьків, педагогів і практичних психологів, які спрямовані на зменшення ризиків цифрового перевантаження, розвиток навичок емоційної саморегуляції, критичного мислення та усвідомленого ставлення до онлайнконтенту.
Булгакова Д. П. Вплив кіберпростору на емоційну сферу підліткі : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. П. Булгакова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: кіберпростір; емоційна сфера; підлітки; психоемоційний стан; інтернет-залежність; екранний час; інтернет-середовище; цифрова ера; cyberspace; emotional sphere; adolescents; psycho-emotional state; Internet addiction; screen time; Internet environment; digital era