Процедура «Exequatur» в Україні: міжнародний приватно-правовий аспект - Цибульська, Ольга Юріївна; Цибульська, О. Ю.; Tsybulska, Olha Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
Процедура під назвою «Exequatur» означає виконання в даній країні судового рішення, прийнятого в іншій країні. В сучасних умовах ця процедура передбачає сукупність правил, на підставі яких однією з держав здійснюється перевірка відповідності судового рішення іншої іноземної держави вимогам, що дозволяють визнати та виконати його на території цієї держави. В Україні процедура екзекватури на рівні міжнародних приватно-правових спорів регламентується ЗУ «Про міжнародне приватне право». Однак, судами України станом на сьогодні не напрацьовано ще того досвіду розгляду справ по екзекватурі, який дозволяє безперешкодно ухвалювати законні та обґрунтовані рішення ще на стадії першої інстанції.
Цибульська О. Ю. Процедура «Exequatur» в Україні: міжнародний приватно-правовий аспект. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 213-216. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33194
Keywords: міжнародне приватне право; рішення іноземного суду; екзекватура; міжнародний договір; принцип взаємності; international private law; foreign court judgments; exequatur; international treaties; the principle of reciprocity