Система спортивних нагород за законодавством України - Матійко, Микола Володимирович; Матійко, М. В.; Matiiko, Mykola V. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена дослідженню приватноправових аспектів спортивних нагород. Шляхом аналізу практики суспільного життя досліджено процеси юридизації сфер суспільства, що стосуються спортивних нагород. З’ясовані закономірності, які лежать в основі соціальної та правової сторони сфери суспільного життя, що стосується спортивних нагород. Визначена необхідність врахування приватноправовою сферою особливостей заохочувального підходу. Підкреслено особливий характер спортивних нагород у зв’язку зі сферою інтересів, яких стосуються спортивні нагороди. Розглянуті погляди вчених щодо окремих проявів заохочень у сфері спорту у приватному праві. Досліджено систему спортивних нагород. Охарактеризовано окремі рівні системи спортивних нагород (рівень державних нагород, рівень відомчих спортивних нагород, нагороди спортивних змагань і конкурсів всіх видів). Підкреслено значущість і багатоаспектність приватноправового підходу до окремих рівнів системи спортивних нагород. Визначено вплив приватноправової сфери на регулювання режиму окремих рівнів спортивних нагород. Досліджено законодавство, яким закріплюються загальні положення щодо окремих рівнів системи спортивних нагород. Серед спортивних нагород окремо виділені перехідні (які вручаються по черзі тим, хто виграє у спортивному змаганні) та неперехідні нагороди (залишаються у переможця назавжди). Визначені окремі обмеження правового режиму державних спортивних нагород. Звернута увага на обмеження, що можуть встановлюватися до спортивних нагород із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також таких, що становлять культурну й історичну цінність. Запропоновані зміни в законодавство щодо правового режиму відомчих спортивних нагород. Щодо рівня нагород спортивних змагань і конкурсів всіх видів окремо підкреслена виправданість застосування до зазначеного виду відносин приватноправових засад регулювання та сформовано пропозицію законодавчого встановлення загальних меж зрозумілості рівня та виду змагань, спортивного досягнення, можливості використання символів і слів на нагороді, що надається спортсмену, й у відповідних нагородних документах. Зазначається про важливість зазначених аспектів у сфері юридичної практики. Сформульовано пропозиції щодо подальшого розвитку досліджень системи спортивних нагород у приватноправовій сфері.

The article is devoted to the study of private law aspects of sports awards. By analyzing the practice of public life, the processes of legalization of spheres of society related to sports awards are studied. The regularities that underlie the social and legal side of the sphere of public life related to sports awards have been clarified. The necessity to take into account the peculiarities of the incentive approach in the private sphere is determined. The special nature of sports awards in relation to the area of interest to which the sports awards relate is emphasized. The views of scholars on certain manifestations of incentives in the field of sports in private law are considered. The system of sports awards is investigated. Certain levels of the system of sports awards (level of state awards, level of departmental sports awards, awards of sports competitions and contests of all kinds) are characterized. The importance and multifaceted approach of private law approach to certain levels of the system of sports awards is emphasized. The influence of the private sphere on the regulation of the regime of certain levels of sports awards is determined. The legislation which establishes general provisions concerning separate levels of system of sports awards is investigated. Among the sports awards, the transitional ones (which are awarded in turn to those who win in the sports competition) and the non-transitional awards (remain with the winner forever) are singled out. Certain restrictions on the legal regime of state sports awards have been identified. Attention is drawn to the restrictions that may be imposed on sports awards made of precious metals, precious stones, as well as those of cultural and historical value. Proposed changes in the legislation on the legal regime of departmental sports awards. Regarding the level of awards of sports competitions and contests of all kinds, the justification of application of the legal framework of regulation to this type of relations is emphasized and the proposal of legislative establishment of the most general limits on clarity of level and type of competitions, sports achievement, possibility of using symbols and words on the award is given. and in the relevant award documents. The importance of these aspects in the field of legal practice is noted. Proposals for further development of research on the system of sports awards in the private sector have been formulated.
Матійко М. В. Система спортивних нагород за законодавством України / М. В. Матійко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 41. – С. 23-28.
Keywords: цивільне право; приватне право; спортивне право; спортивні нагороди; система спортивних нагород; рівень спортивних нагород; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; civil law; private law; sports law; sports awards; system of sports awards; level of sports awards