Процесуальний статус представника персоналу органу пробації в кримінальному провадженні - Соцький, А. М.; Sotckyi, A. M. (ВД "Гельветика", 2022)
У статті досліджується процесуальний статус представника персоналу органу пробації в кримінальному провадженні. В кримінальному провадженні активно застосовується такий вид пробації як надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді). Досудова пробація – це забезпечення суду формалізованою інформацією, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Процесуальний статус представника персоналу органу пробації в кримінальному провадженні взаємозалежний із складанням досудової доповіді. Складаючи досудову доповідь представник персоналу органу пробації має комплекс прав і обов’язків, що визначені в КПК України. Для реалізації деяких прав представника персоналу органу пробації мають бути закріплені чіткі обов’язки інших суб’єктів. У статті зроблено висновок про те, що проблемним є й те, якщо обвинувачений надасть все ж таки неправдиву інформацію представнику персоналу пробації, які це матиме наслідки для цього обвинуваченого. Вважаємо, що варто розробити чіткіший механізм для реалізації прав представника персоналу органу пробації в кримінальному провадженні, щоб це не зводилось до формального підходу до значення самої досудової доповіді. Проаналізовано обов’язок представника персоналу органу пробації складати досудову доповідь в строк, визначений в ухвалі суду, що часто на практиці викликає труднощі. Оскільки представнику персоналу органу пробації слід за цей час: у день отримання ухвали суду зареєструвати її в журналі обліку осіб, стосовно яких отримано ухвали суду на складення досудової доповіді; завести справу за матеріалами досудової доповіді стосовно обвинуваченого; сформувати у процесі підготовки досудової доповіді усі документи, які долучаються до справи за матеріалами досудової доповіді стосовно обвинуваченого; не пізніше дня, наступного за днем отримання ухвали суду, обвинуваченому надіслати виклик до органу пробації для проведення бесіди; провести бесіду з обвинуваченим при підготовці досудової доповіді.

The article examines the procedural status of the representative of the staff of the probation body in criminal proceedings. In criminal proceedings, such a type of probation is actively used as providing the court with information that characterizes the accused person to make a fair decision (preparation of a pre-trial report). Pre-trial probation is the provision of the court with formalized information that characterizes the accused, in order for the court to decide on the extent of his responsibility. The procedural status of the representative of the staff of the probation body in criminal proceedings is interdependent with the preparation of a pre-trial report. When compiling a pre-trial report, the representative of the probation body has a set of rights and responsibilities defined in the CPC of Ukraine. In order to exercise some of the rights of the probation officer, clear responsibilities of other actors must be established. The article concludes that it is also problematic if the accused provides false information to the probation officer, which will have consequences for the accused. We believe that a clearer mechanism should be developed to exercise the rights of the probation officer’s representative in criminal proceedings, so that it is not reduced to a formal approach to the meaning of the pre-trial report itself. The obligation of the probation officer to prepare a pre-trial report within the time limit specified in the court decision has been analyzed, which is often difficult in practice. Whereas the representative of the staff of the probation body should during this time: on the day of receipt of the court decision, register it in the register of persons in respect of whom court decisions have been received for a pre-trial report; to initiate a case on the basis of the pre-trial report against the accused; to form in the process of preparation of the pre-trial report all documents attached to the case on the basis of the pre-trial report on the accused; no later than the day following the day of receipt of the court ruling, the accused shall send a summons to the probation body for an interview; to hold a conversation with the accused during the preparation of the pre-trial report.
Соцький А. М. Процесуальний статус представника персоналу органу пробації в кримінальному провадженні / А. М. Соцький // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (виконавч. ред.), Т. М. Краснопольська (виконавч. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – Вип. 69. – С. 144-148. DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i69.1315
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; кримінальне провадження; пробація; представник персоналу органу пробації; процесуальний статус; досудова доповідь; уповноважений орган з питань пробації; criminal proceedings; probation; representative of the probation body; procedural status; pretrial report; authorized body for probation