Фінансова безпека як ключовий фактор забезпечення здійснення сталої грошово-кредитної політики держави - Джабраілов, Руслан Аятшахович; Джабраілов, Р. А.; Джабраилов, Руслан Аятшахович; Dzhabrailov, Ruslan A.; Гудіма, Тетяна Степанівна; Гудіма, Т. С.; Гудима, Татьяна Степановна; Hudima, Tetiana S. (Одеса : Гельветика, 2020)
Статтю присвячено дослідженню окремих аспектів фінансової безпеки держави, а також питань, пов'язаних із удосконаленням механізму відновлення функціонування банків. Наголошено на тому, що здійсненню сталої грошово-кредитної політики має сприяти злагоджена робота органів державної влади, перш за все Парламенту України, шляхом прийняття відповідних законодавчих актів. Аргументовано, що окремі правові норми сучасного банківського законодавства здатні завдати негативного впливу на фінансову безпеку країни через наявність в їхньому тексті окремих норм, що: 1) ігнорують охоронну функцію права, спрямовану на недопущення порушення законних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, підриваючи, відповідно ідеологію правової держави, якою Україна визнана в тексті Основного Закону; 2) нівелюють систему правосуддя; 3) легалізують можливість поширення в Україні практики прийняття незаконних актів/рішень, зокрема, з боку НБУ; 4) обмежують коло осіб, права яких порушено внаслідок виведення банку з ринку на підставі протиправного (незаконного) індивідуального акта Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, рішення Кабінету Міністрів України, учасниками банку; а також способи захисту прав таких осіб - відшкодуванням завданої шкоди у грошовій формі за кошти Державного бюджету України, зокрема сформованого за кошти платників податків, зокрема клієнтів банку; тощо. Зазначено, що вольову частину дій чи бездіяльності органу влади реалізують відповідні посадові або службові особи, які мали б ужити всіх заходів із метою запобігання порушенню актів законодавства України та недопущення завдання шкоди правам і законним інтересам третіх осіб. З метою запобігання перекладенню тягаря відшкодування завданої учасникам банку шкоди у грошовій формі виключно на громадян України, які шляхом сплати податків і зборів беруть участь у формуванні Державного бюджету України, вбачається внесення змін до кодифікованого нормативно-правового акта.

Статья посвящена исследованию отдельных аспектов финансовой безопасности государства, а также вопросов, связанных с совершенствованием механизма восстановления функционирования банков. Отмечено, что осуществлению постоянной денежно-кредитной политики должно способствовать слаженная работа органов государственной власти, прежде всего Парламента Украины путем принятия соответствующих законодательных актов. Аргументировано, что отдельные правовые нормы современного банковского законодательства способны нанести негативное влияние на финансовую безопасность страны из-за наличия в их тексте отдельных норм, что: 1) игнорируют охранную функцию права, направленную на недопущение нарушения законных прав и интересов физических и юридических лиц, подрывая, соответственно идеологию правового государства, которым Украина признана в тексте Основного Закона; 2) нивелируют систему правосудия; 3) легализуют возможность распространения в Украине практики принятия незаконных актов / решений, в частности, со стороны НБУ; 4) ограничивают круг лиц, права которых нарушены в результате вывода банка с рынка на основании противоправного (незаконного) индивидуального акта Национального банка Украины, Фонда гарантирования вкладов физических лиц, Министерства финансов Украины, Национальной комиссии по ценным бумагам и фондовому рынку, решения Кабинета Министров Украины, участниками банка; а также способы защиты прав таких лиц - возмещение ущерба в денежной форме за счет Государственного бюджета Украины, в частности сформированного за счет налогоплательщиков, в том числе клиентов банка; тому подобное. Отмечено, что волевую часть действий или бездействия органа власти реализуют соответствующие должностные или служебные лица, которые должны принять все меры с целью предотвращения нарушения актов законодательства Украины и недопущения причинения вреда правам и законным интересам третьих лиц. С целью предотвращения перекладывания бремени возмещения причиненного участникам банка вреда в денежной форме исключительно на граждан Украины, которые путем уплаты налогов и сборов участвуют в формировании Государственного бюджета Украины, усматривается внесение изменений в кодифицированный нормативно-правовой акт.

The article is devoted to the study of certain aspects of financial security of the state, as well as issues related to improving the mechanism for restoring the functioning of banks. It is emphasized that the implementation of a sustainable monetary policy of the state should be facilitated by the coordinated work of public authorities, first of all, the Parliament of Ukraine through the adoption of relevant legislation. It is argued that certain legal norms of modern banking legislation can have a negative impact on the financial security of the state due to the presence in their text of certain rules that: 1) ignore the protective function of law, aimed at preventing violations of legal rights and interests of individuals and legal entities and undermine the ideology of the rule of law, which the Constitution of Ukraine is recognized in the text; 2) level the justice system; 3) legalize the possibility of spreading the practice of illegal acts / decisions in Ukraine, in particular, by the National Bank of Ukraine; 4) limit the range of persons whose rights have been violated as a result of withdrawal of the bank from the market on the basis of illegal (illegal) individual act of the National Bank of Ukraine, the Deposit Guarantee Fund, the Ministry of Finance of Ukraine, the National Securities and Stock Market Commission; owner of the bank; as well as ways to protect the rights of such persons – compensation for damage in cash from the State Budget of Ukraine, including those formed at the expense of taxpayers (bank customers); etc. It is noted that the volitional part of the actions or inaction of the authority is carried out by relevant officials or officials, who should take all measures to prevent violations of Ukrainian legislation and prevent harm to the rights and legitimate interests of third parties. Accordingly, the intent or negligence of officials is manifested in the adoption of appropriate decisions on behalf of the authority or illegal evasion of their implementation by the authority. In order to prevent the burden of compensation for damages caused to bank members, only on citizens of Ukraine who participate in the formation of the State Budget of Ukraine by paying taxes and fees, amendments to the codified legal act are envisaged.
Джабраілов Р. А. Фінансова безпека як ключовий фактор забезпечення здійснення сталої грошово-кредитної політики держави / Р. А. Джабраілов, Т. С. Гудіма // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 26 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 41-48.
Keywords: фінансова безпека держави; грошово-кредитна політика; Національний банк України; охоронна функція права; система правосуддя; финансовая безопасность государства; денежно-кредитная политика; Национальный банк Украины; охранительная функция права; система правосудия; financial security of the state; monetary policy; National Bank of Ukraine; protective function of law; justice system; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE