Проблемні аспекти при проведенні техніко-криміналістичної експертизи документів на право на спадщину - Єрофеєва, Ольга; Yerofeieva, Olha (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах розглянуто характерні проблеми при проведенні технікокриміналістичної експертизи документів на право на спадщину, які знижують доказову силу висновків та призводять до затягування судових процесів. Проаналізовано роль техніко-криміналістичної експертизи документів для встановлення автентичності заповітів та інших документів, що підтверджують право на спадщину. На основі аналізу Постанови Тернопільського апеляційного суду від 02.07.2021 у справі № 607/14002/14-ц проаналізовано деякі проблемні питання проведення експертизи. Акцентовано увагу, що вирішення даних проблем вимагає комплексного використання спеціальних знань в галузі судової технічної експертизи документів, високої кваліфікації експертів та тісної співпраці і правильної постановки завдань з боку правоохоронних органів та суду. The theses consider typical problems in conducting forensic examination of documents for the right to inheritance, which reduce the evidentiary value of conclusions and lead to delaying legal proceedings. The role of forensic examination of documents in establishing the authenticity of wills and other documents confirming the right to inheritance is analyzed. Based on the analysis of the Resolution of the Ternopil Court of Appeal dated 02.07.2021 in case No. 607/14002/14-ц, some problematic issues of conducting the examination are analyzed. It is emphasized that solving these problems requires the comprehensive use of special knowledge in the field of forensic technical examination of documents, high qualifications of experts and close cooperation and correct setting of tasks by law enforcement agencies and the court.
Problem aspects when conducting a technical-criminal examination of documents for the right to inheritance
Єрофеєва О. Проблемні аспекти при проведенні техніко-криміналістичної експертизи документів на право на спадщину / О. Єрофеєва // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 74-76. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31292
Keywords: техніко-криміналістична експертиза; документи; спадкування; заповіт; technical forensic examination; documents; inheritance; will