Моделювання показників QOS у СМО з урахуванням самоподібного трафіка: підхід на основі розподілу Вейбулла - Уривський, Леонід Олександрович; Уривський, Л. О.; Uryvskyi, Leonid O.; Сколець, А. В. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Досліджено вплив властивості самоподібності трафіка на якісні показники функціонування систем масового обслуговування (СМО). Побудовано математичну модель одноканальної СМО M/M/1/∞ з найпростішим потоком та узагальнено її на випадок вхідного потоку, описаного розподілом Вейбулла, що репрезентує самоподібність (параметр Херста H=0,6-0,8). Порівняльний аналіз середнього часу очікування, часу перебування заявки в системі, довжини черги та кількості заявок показав збільшення цих величин у 2-8 разів при H→0,8 порівняно з пуассонівською моделлю, що доводить необхідність урахування самоподібності при проектуванні сучасних телекомунікаційних мереж.
Уривський Л. О. Моделювання показників QOS у СМО з урахуванням самоподібного трафіка: підхід на основі розподілу Вейбулла / Л. О. Уривський, А. В. Сколець // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : матеріали Міжнародної конференції / за заг ред. С. В. Ківалова ; Міжнародний гуманітарний університет. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. – С. 99-102. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.30128
Keywords: системи масового обслуговування (СМО); розподіл Вейбулла; інтернет-трафік; властивість самоподібності