Сутність принципів конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності - Лукань, Марія Олександрівна; Лукань, Мария Александровна; Лукань, М. О.; Lukan, Mariia O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті автор розкриває структуру та зміст «Принципів конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності» (Принципи CLIP), їх значення в регулюванні конфліктних відносин інтелектуальної власності в Європейському Союзі. Ці принципи є набором альтернативних доктринальних правил регулювання конфліктів інтелектуальної власності в Європейському Союзі, які мають на меті уніфікувати колізію законів, що стосуються конкретних відносин інтелектуальної власності, з метою усунення регуляторних прогалин та неефективних підходів у реґламентах Європейського Союзу в цій галузі. Правила реґламентів Європейського Союзу, які містять колізійні норми у спорах щодо інтелектуальної власності в наукових колах, піддаються критиці. Підстави для цієї критики в узагальненому розумінні зводяться до неефективності та непрактичності підходів, визначених реґламентами щодо вибору закону, який застосовуватиметься, та встановлення юрисдикції у спорах щодо інтелектуальної власності, зважаючи на особливий статус, специфіку інтелектуальної власності; відсутність законодавчих норм для вирішення зазначених спорів щодо Інтернету. Зокрема, положення «Принципів конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності» передбачають можливість відхилення від необхідності та доцільності залежно від обставин справи, відхилення від суворого дотримання принципу “lex loci protectionis”, застосування принципу “lex voluntatis” навіть у позадоговірних зобов’язаннях щодо інтелектуальної власності, також регулювались питання щодо численних відповідачів та певних правил юрисдикції у спорах щодо інтелектуальної власності, пов’язаних з Інтернетом та засобами масової інформації. «Принципи конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності», як передбачається, мають високі шанси вплинути на майбутній розвиток міжнародного європейського приватного права, що змінить наявну правову базу Європейського Союзу. Ми вважаємо, що «Принципи конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності» можна розглядати як джерело для створення нового необхідного законодавства на рівні Європейського Союзу про колізійне регулювання відносин інтелектуальної власності.Оскільки «Принципи конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності» містять важливі положення, які усувають прогалини в законодавстві Європейського Союзу в цій галузі, наприклад, щодо безлічі відповідачів у спорах щодо інтелектуальної власності, уперше намагаються забезпечити юридичне врегулювання конфліктів щодо спорів, пов’язаних з інтелектуальною власністю в Інтернеті.

In this article, the author reveals the structure and content of the “Principles of Conflict of Laws in Intellectual Property” (hereinafter – CLIP Principles) and their importance in regulating conflict intellectual property relations in the European Union.These principles are a set of alternative doctrinal rules for conflict regulation of intellectual property in the European Union, which aim to unify the conflict of laws relating to specific intellectual property relations, in order to address regulatory gaps and ineffective approaches in European Union regulations in this area.The rules of the European Union Regulations, which contain conflict-of-law rules in intellectual property disputes in scientific circles, are criticized. The grounds for this criticism in a generalized sense are reduced to the inefficiency and impracticality of the approaches defined by the Regulation in choosing the law to be applied and establishing jurisdiction in IP disputes, given the special status, «specificity» of intellectual property; lack of legal regulations for resolving IP disputes on the Internet. In particular, the provisions of the CLIP Principles provide for the possibility to depart from necessity and expediency, depending on the circumstances of the case, to deviate from strict adherence to the principle of “lex loci protectionis”, application of the principle of “lex voluntatis” even in non-contractual intellectual property obligations, the issue of multiple defendants and certain rules of jurisdiction in intellectual property disputes related to the Internet and the media also regulated.These Principles are projected to have a high chance of influencing the future development of European private international law, which will change the existing European Union legal framework.We believe that the CLIP Principles can be seen as a source for creating a new necessary piece of legislation at European Union level on conflict-of-law regulation of intellectual property relations.Because the CLIP Principles contain important provisions that address gaps in European Union law in this area, for example, concerning the multiplicity of defendants in IP disputes and, for the first time, attempt to provide legal settlement of conflicts concerning IP disputes on the Internet.Key words: conflict of laws rules, CLIP principles, European Union, IP-disputes.

В статье автор раскрывает структуру и содержание «Принципов конфликта законов в сфере интеллектуальной собственности» (Принципы CLIP), их значение в регулировании конфликтных отношений интеллектуальной собственности в Европейском Союзе.Эти принципы собой набор альтернативных доктринальных правил регулирования конфликтов интеллектуальной собственности в Европейском Союзе, которые имеют целью унифицировать коллизию законов, касающихся конкретных отношений интеллектуальной собственности, с целью устранения регуляторных пробелов и неэффективных подходов в регламентах Европейского Союза в этой отрасли интеллектуальной собственности в научных кругах, подвергаются критике. Основания для этой критики в общем понимании сводятся к неэффективности и непрактичности подходов, определенных Регламентом по выбору закона, который будет применяться, и установления юрисдикции в спорах об интеллектуальной собственности, учитывая особый статус, специфику интеллектуальной собственности; отсутствие законодательных норм для решения указанных споров по Интернету. В частности, положение «Принципов конфликта законов в сфере интеллектуальной собственности» предусматривают возможность отклонения от необходимости и целесообразности в зависимости от обстоятельств дела, отклонения от строгого соблюдения принципа "lex loci protectionis", применение принципа "lex voluntatis "даже во вне договорных обязательствах по интеллектуальной собственности, также регулировались вопросы многочисленных ответчиков и определенных правил юрисдикции по спорам об интеллектуальной собственности, связанных с Интернетом и средствами массовой информации. «Принципы конфликта законов в сфере интеллектуальной собственности», как предполагается, имеют высокие шансы повлиять на будущее развитие международного европейского частного права, изменит существующую правовую базу Европейского Союзу. Мы считаем, что «Принципы конфликта законов в сфере интеллектуальной собственности» можно рассматривать как источник для создания нового необходимого законодательства на уровне Европейского Союза о коллизионное регулирование отношений интеллектуальной собственности. Поскольку «Принципы конфликта законов в сфере интеллектуальной собственности» содержат важные положения, которые устраняют пробелы в законодательстве Европейского Союза в этой области, например, по множеству ответчиков в спорах об интеллектуальной собственности, впервые пытаются обеспечить юридическое урегулирование конфликтов по спорам, связанным с интеллектуальной собственностью в Интернете.
Лукань М. О. Сутність принципів конфлікту законів у сфері інтелектуальної власності / М. О. Лукань // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 132-138.
Keywords: колізійні норми; принципи CLIP; Європейський Союз; спори з інтелектуальної власності; conflict of laws rules; CLIP principles; European Union; IP-disputes; коллизионные нормы; принципы CLIP; Европейский Союз; споры по интеллектуальной собственности; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE