Інтелектуальна медична система обробки даних для підтримки прийняття клінічних рішень : магістерська робота - Євтушенко Сергій Вікторович (Одеса : НУ "ОЮА", 2024)
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 124 Системний аналіз, освітньою програмою: Аналіз та безпека даних, містить 11 рисунків, 52 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 53 сторінках загального тексту і 51 сторінках основного тексту. Метою проведеного дослідження є аналіз використання та розробка інтелектуальної медичної системи обробки даних для підтримки прийняття клінічних рішень. Об’єктом дослідження є інтелектуальна медична система обробки даних. Предметом дослідження виступають процеси обробки медичних даних для підтримки прийняття клінічних рішень в інтелектуальних медичних системах. У кваліфікаційній роботі розглядаються підходи щодо використання інтелектуальних медичних систем обробки даних для підтримки прийняття клінічних рішень. Розглянуто модель взаємодії елементів системи у процесі вилучення та формалізації знань з інтелектуальною медичною системою. Наведено загальну архітектуру інтелектуальної медичної системи. Проведено порівняльний аналіз використання інтелектуальних технологій в медицині. Розглянуто інтелектуальні системи в процесі прийняття рішень. Визначено поняття систем підтримки клінічних рішень та їх класифікація. Побудовано модель прогнозу ймовірності розвитку серцево-судинної недостатності за допомогою логістичної регресії. Для оцінки прогностичної сили створеної моделі проведено ROC-аналіз. Розраховано показники діагностичної здатності чутливість та специфічність. The qualification work for obtaining the second (master's) level of higher education in the specialty 124 System analysis, educational program: Data analysis and security, contains 11 drawings, 52 literary sources according to the list of references. The work was completed on 53 pages of the general text and 51 pages of the main text. The purpose of the conducted research is to analyze the use and development of an intelligent medical data processing system to support clinical decision-making. The object of research is an intelligent medical data processing system. The subject of research is the processes of medical data processing to support clinical decision-making in intelligent medical systems. The qualification paper examines approaches to the use of intelligent medical data processing systems to support clinical decision-making. The model of interaction of system elements in the process of extracting and formalizing knowledge with an intelligent medical system is considered. The general architecture of the intelligent medical system is presented. A comparative analysis of the use of intelligent technologies in medicine was conducted. Considered intelligent systems in the decision-making process. The concept of clinical decision support systems and their classification is defined. A model for predicting the probability of developing cardiovascular insufficiency was built using logistic regression. ROC analysis was performed to assess the predictive power of the created model. Indicators of diagnostic ability, sensitivity and specificity were calculated.
Євтушенко С. В. Інтелектуальна медична система обробки даних для підтримки прийняття клінічних рішень : магістерська робота / С. В. Євтушенко. – Одеса : НУ "ОЮА", 2024. – 52 с.
Keywords: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА МЕДИЧНА СИСТЕМА; ПІДТРИМКА ПРИЙНЯТТЯ КЛІНІЧНИХ РІШЕНЬ; АНАЛІЗ ДАНИХ; ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ОБРОБКА ДАНИХ; INTELLIGENT MEDICAL SYSTEM; CLINICAL DECISION SUPPORT; DATA ANALYSIS; INTELLIGENT DATA PROCESSING