Коморбідність РАС: діагностика і профілактика : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Ульяницька, Валерія Андріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврський проєкт присвячений вивченню проблеми супутніх станів та розладів при РАС ( розладах аутитичного спектру), з упором на виявлення, оцінку ризиків і профілактичні заходи.Досліджено і описано аутизм як явище, історію формування уявлень про нього, з визначенням основних симптомів. Також було визначено, які супутні стани можуть виникати у людей з цим розладом, їх характеристика і аналіз причин виникнення цих станів. Окрему увагу приділено діагностичним інструментам і ролі мультидисциплінарної взаємодії в процесі діагностики. Було проведено емпіричне дослідження, спрямоване на виявлення ризику виникнення коморбідних розладів у вибірці з 10-ти дітей за допомогою аналізу результатів скринінгових методик і описано процес та підсумок дослідження. В результаті дослідження за першою методикою « Сенсорний профіль дитини» було виявлено у 60% дітей присутній ризик виникнення коморбідних розладів, а саме: РДУГ(30% дітей) та тривожний розлад (30%). За результатами роботи з опитувальником МСHAT з’ясувалось що у 30% дітей наявний ризик виникнення РДУГ, У 40% – ризик розвитку тривожного розладу і у 20% соціальної тривожності. Робота містить обґрунтування щодо необхідності раннього виявлення ризиків виникнення супутніх станів при РАС та аналіз способів вирішення повсякденних труднощів людей що мають розлади аутистичного спектру. The bachelor's project is devoted to the study of the problem of concomitant conditions and disorders in ASD (autism spectrum disorders), with an emphasis on detection, risk assessment and preventive measures. Autism as a phenomenon, the history of the formation of ideas about it, with the definition of the main symptoms were studied and described. It was also determined what concomitant conditions can occur in people with this disorder, their characteristics and analysis of the causes of the occurrence of these conditions. Special attention is paid to diagnostic tools and the role of multidisciplinary interaction in the diagnostic process. An empirical study was conducted to identify the risk of comorbid disorders in a sample of 10 children by analyzing the results of screening methods and the process and results of the study are described. As a result of the study using the first method "Sensory Profile of the Child", it was found that 60% of children are at risk of comorbid disorders, namely: ADHD (30% of children) and anxiety disorder (30%). According to the results of work with the MSHAT questionnaire, it was found that 30% of children are at risk of ADHD, 40% are at risk of developing anxiety disorder and 20% are at risk of social anxiety. The work contains a justification for the need for early identification of the risks of concomitant conditions in ASD and an analysis of ways to solve everyday difficulties of people with autism spectrum disorders.
Ульяницька В. А. Коморбідність РАС: діагностика і профілактика : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / В. А. Ульяницька. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 40 с. – Режим доступу:
Keywords: розлад аутистичного спектру; коморбідність; діагностика; autism spectrum disorder; comorbidity; diagnosis