Інформаційна антропологія й інформаційна етика як складники формування ідеології інформаційного суспільства - Кириченко, М. О.; Кириченко, Н. А.; Kyrychenko, M. О. (My University, 2017)
Мета статті – сформувати концепцію ідеології інформаційного суспільства, яка б базувалася на засадах інформаційної антропології та інформаційної етики. Великої актуальності при цьому набуває розробка поняттєво-категорійного апарату ідеології інформаційного суспільства, в основі якого – інформаційна людина й різноманітні складники інформаційної культури. Методи дослідження – антропологічний, соціоаксіологічний, інформаціологічний, системний, що дають змогу проникнути в складники інформаційної культури та поглибити її сутність, структуру, природу. Наукова новизна дослідження в тому, що ідеологія інформаційного суспільства в соціогуманітаристиці майже не досліджена, тим більше спираючись на соціоантропологічну методологію. Результат дослідження – сформовано ідеологію інформаційного суспільства, яка може стати основою досягнення «добробуту для всіх» в умовах становлення неоекономіки чи Інтернет-економіки.

Цель статьи – сформировать концепцию идеологии информационного общества, которая базировалась бы на основаниях информационной антропологии и информационной этики. Большую актуальность при этом приобретает разработка понятийно-категориального аппарата идеологии информационного общества, в основе которого – информационный человек и разнообразные составляющие информационной культуры. Методы исследования – антропологический, социоаксиологический, информациологический, системный, которые позволяют проникнуть в составляющие информационной культуры и углубить ее сущность, структуру, природу. Научная новизна исследования в том, что идеология информационного общества в социогуманитаристике почти не исследована, тем более опираясь на социоантропологическую методологию. Результат исследования – сформирована идеология информационного общества, которая может стать основой достижения «благосостояния для всех» в условиях становления неоэкономики и Интернет-экономики.

The paper studies information anthropology and ethics as components for forming ideology of the information society. Conceptual and categorical apparatus were studied. Anthropological, sociological and informational, systemic methods are studied. The bases of there are an information culture and a person. Scientific novelty was analyzed. Scientific subject was not studied earlier. In result of research was formed ideology information society, which can be the basic to achieve “prosperity for all” in conditions of neoeconomics or the Internet economics. The conclusion is made that ideology information society will help for development of the future of Ukraine and goes out among the leading competitive countries and to embark on the development of “knowledge society and innovation”, goes out among the leading competitive countries and to embark on the development of “knowledge society and innovation”.
Кириченко М. О. Інформаційна антропологія й інформаційна етика як складники формування ідеології інформаційного суспільства / М. О. Кириченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 51-53.
Keywords: інформаційне суспільство; «суспільство знань та інновацій»; інформаційна антропологія; інформаційна етика; інформаційна людина; інформаційна культура; информационное общество; «общество знаний и инноваций»; информационная антропология; информационная этика; информационный человек; информационная культура; information society; “society of knowledge and innovation”; information anthropology; information ethics; information person; information culture