Принцип пропорційності в українській юридичній практиці та практиці ЄСПЛ - Погребняк, С. П.; Pohrebniak, S. P. (Одеса : Фенікс, 2012)
Стаття присвячена розгляду пропорційності як загального принципу права. досліджене походження цього принципу, проаналізовані структура та критерії тесту на пропорційність. На основі практики ЄСПЛ та Конституційного Суду України визначений зміст принципу пропорційності в праві Ради Європи та в правовій системі України, розглянуті його основні вимоги.

Статья посвящена рассмотрению пропорциональности как общего принципа права. Исследовано происхождение этого принципа, проанализированы структура и критерии теста на пропорциональность. На основе практики ЕСПЧ и Конституционного Суда Украины определено содержание принципа пропорциональности в праве Совета Европы и в правовой системе Украины, рассмотрены его основные требования.

The article is devoted proportionality as a general principle of law. This principle origin, its structure and criteria of the proportionality test are analyzed. The principle of proportionality content in the Council of Europe law and in the Ukrainian law, that based on ECHR and the Constitutional Court of Ukraine case law, is defined; its basic requirements are considered.
Погребняк С. П. Принцип пропорційності в українській юридичній практиці та практиці ЄСПЛ / С. П. Погребняк // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 294-310.
Keywords: пропорційність; адекватність; надмірність; легітимна мета; доречні й необхідні засоби; зважування та балансування; пропорциональность; адекватность; избыточность; легитимная цель; уместные и необходимые средства; взвешивание и балансирование; proportionality; adequacy; redundancy; legitimate aim; suitable and necessary measures; weighing and balancing