Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ТОВ «Морський бриз плюс : кваліфікаційна (магістерська) робота - Паромонов, К. І. (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ТОВ «Морський бриз плюс»)» на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент», містить 7 рисунки, 13 таблиць, 51 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 73 сторінках загального тексту і 63 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка пропозицій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств транспортно-експедиторської сфери за рахунок використання інструментів штучного інтелекту на прикладі ТОВ «Морський бриз плюс». Розроблено рекомендації щодо інтеграції інструментів штучного інтелекту в бізнес-процеси підприємства, включаючи AI для прогнозування маршрутів, автоматизації документів, клієнтського сервісу та моніторингу обладнання; змодельовано адаптовану модель інтеграції AI для малого підприємства з урахуванням геополітичних ризиків та модульної архітектури; проведено оцінку ефективності заходів з прогнозуванням результатів на основі реальних даних підприємства. Результати роботи можуть бути використані при оптимізації конкурентоспроможності на малих і середніх підприємствах транспортноекспедиторської та логістичної галузей в умовах цифрової трансформації, геополітичних викликів та економічної нестабільності. Можливими напрямками подальших досліджень є інтеграція генеративного AI та IoT-технологій у логістичні процеси, а також вивчення впливу етичних аспектів цифровізації на ефективність бізнесу в поствоєнній економіці. Qualification work on the topic "Ways to Increase the Competitiveness of an Enterprise (on the Example of LLC "Morskyi Bryz Plus")" for obtaining the second (master's) level of higher education in specialty 073 "Management", contains 7 figures, 13 tables, 51 literary sources according to the list of references. The work is performed on 73 pages of total text and 63 pages of main text. The purpose of the work is to develop proposals for increasing theьcompetitiveness of enterprises in the transport-forwarding sector through the use of artificial intelligence tools on the example of LLC "Morskyi Bryz Plus". Recommendations have been developed for integrating artificial intelligence tools into the enterprise's business processes, including AI for route forecasting, document automation, customer service, and equipment monitoring; an adapted model of AI integration for a small enterprise has been modeled, taking into account geopolitical risks and modular architecture; an assessment of the effectiveness of measures has been conducted using NPV, IRR, payback period, cash flow analysis, PESTEL analysis, SWOT analysis, competitiveness polygon, and risk assessment, with forecasting of results based on real enterprise data. The results of the work can be used in optimizing competitiveness in small and medium-sized enterprises in the transport-forwarding and logistics sectors under conditions of digital transformation, geopolitical challenges, and economic instability. Possible directions for further research are the integration of generative AI andь IoT technologies into logistics processes, as well as studying the impact of ethical aspects of digitalization on business efficiency in the post-war economy.
Паромонов К. І. Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ТОВ «Морський бриз плюс : кваліфікаційна (магістерська) робота / К. І. Паромонов. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 74 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31427
Keywords: КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ; ПІДПРИЄМСТВО; ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ; ТРАНСПОРТНО-ЕКСПЕДИТОРСЬКА СФЕРА; ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ; COMPETITIVENESS; ENTERPRISE; ARTIFICIAL INTELLIGENCE; TRANSPORT-FORWARDING SECTOR; DIGITAL TRANSFORMATION