Суспільство та особистість: сутнісний характер інтересів й дій у процесі формування соціальних пріоритетів - Надибська, О. Я.; Надыбская, Оксана Ярославовна; Nadybska, O. Ya. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
У статті здійснюється аналіз системи знання особливості та соціуму, що мають одне джерело походження, але різну природу та різний зміст. Системи знань особистості та соціуму мають різне співвідношення в різних культурах. І особистісне, і суспільно-групове знання формується в процесі соціальної взаємодії та будується на формуванні певної структури відносин. Спираючись на теорію німецького соціолога Норберта Еліаса, автор статті намагається довести, що жодна людина не оволодіватиме знаннями, які непотрібні їй у житті, а особливий спосіб співіснування та кооперації особистісних знань створює знання соціальне.У роботі здійснено спробу розкрити природу соціального пріоритету, який формується парадоксальним шляхом оформлення принципово нової цінності з тих суто індивідуальних інтересів, що реалізуються конкретними особистостями в полі соціальної взаємодії. Особистісне знання постає в формі розуміння власних потреб, в першу чергу, економічного характеру. Соціальна взаємодія наділяє особистісне знання характеристиками потреби в конкурентному здобутті власного місця серед собі подібних. Це потреба в перевазі в найрізноманітніших вимірах – від влади в прямому сенсі як можливості контролювати свободу іншої людини до затвердження себе як найкращого в будь-якому сенсі.
Надибська О. Я. Суспільство та особистість: сутнісний характер інтересів й дій у процесі формування соціальних пріоритетів / О. Я. Надибська // Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія / за заг. ред. О. А. Івакіна, Д .В. Яковлева. - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2017. - С. 97-107.
Keywords: філософія; суспільство; особистість; соціальні пріоритети; сутність інтересів; сутність дій; структура відносин; особистісні знання; соціальна взаємодія; философия; общество; личность; социальные приоритеты; сущность интересов; сущность действий; структура отношений; личностные знания; социальное взаимодействие; philosophy; society; personality; social priorities; essence of interests; essence of action; structure of relations; personal knowledge; social interaction