Ідея і комунікативна дія як складові частини моделі мовної політики в Україні - Савойська, Світлана Василівна; Савойская, Светлана Васильевна; Savoyska, Svitlana V. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
Аналізується зміст, сутність, характер ідеї і комунікативної дії та їх вплив на здійснення мовної політики в Україні. Складовою частиною моделі мовної політики є квадрівіум, в основі якого перебуває мова, ідея, комунікативна дія і політика як взаємопов’язані та взаємозумовлені явища. Так, головною категорією із зазначеного квадрівіуму є слово, яке виявляється у мові, мовленні та комунікації. На основі мовлення, політичної комунікації чи комунікативної політики формується і виникає ідея індивідуума, суб’єкта політики та національного патріота, які дбають про відродження, повноцінне функціонування, розвиток та поширення рідної (національної) мови українського народу. Комунікативна дія, яка формується і розвивається на базі наявної ідеї та ідеології, на думку Ю. Габермаса, дає змогу перевірити правильність тверджень під час аргументації та пошуку істини. Політика, комунікативна політика і мовна політика – це також взаємозалежні та взаємозумовлені явища, які функціонують на базі тієї ідеології, яка панує в українському суспільстві та державі на певному етапі незалежності. Від змісту, сутності і характеру ідеології залежить, наскільки ефективною є мовна політика в Україні, чи захищає вона національні інтереси та демократичні цінності. Від пануючої ідеології залежить, якою буде комунікативна політика за її сутністю і характером, наскільки вона буде відкритою до діалогу, правдивою та компромісною. Від пануючої ідеології також залежить, як здійснюватиметься мовна політика у державі загалом, захищатиме вона національні цінності, інтереси певної етнічної групи, політичної сили чи іншої держави в Україні.
Савойська С. В. Ідея і комунікативна дія як складові частини моделі мовної політики в Україні / С. В. Савойська // Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія / за заг. ред. О. А. Івакіна, Д .В. Яковлева. - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2017. - С. 124-136.
Keywords: мовна політика; мовна політика України; комунікативна дія; ідея; модель мовної політики; языковая политика; языковая политика Украины; коммуникативное действие; идея; модель языковой политики; language policy; language policy of Ukraine; communicative action; idea; model of language policy