Доказування у кримінальному провадженні на підставі електронних доказів - Дегтярьова, О.; Dehtiarova, O. (Одеса : Гельветика, 2021)
Наукова стаття розкриває процес доказування за допомогою електронних доказів, досліджується їх місце серед інших джерел доказів (показання, документи, речові докази, висновки експертів). Доказування є обов’язковим етапом розслідування та включає в себе збір, оцінку, перевірку інформації, документів. Електронні докази – це цифрові об’єкти, що були засобом чи знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли електронно-цифрові сліди кримінального правопорушення, були предметом або об’єктом вчинення кримінального правопорушення. До ознак електронних доказів слід віднести: нематеріальному вид; створюються людиною; результат діяльності інформаційної системи; існує в електронній мережі; дослідження за допомогою технічних засобів і програмного забезпечення; потребує спеціального порядку збирання, перевірки, оцінки; дистанційне внесення змін до електронних доказів та їх видалення. Офіційне визначення електронних доказів у кримінально- процесуальному законодавстві відсутнє, не врегульовано порядок роботи з ними, що зумовлює труднощі під час проведення розслідування та судового розгляду. У науковій статті досліджуються думки таких вчених, як: Д. Алєєксєєва-Працюк, А. Антонюк, П. Антонюк, К. Болгарєва, М. Гуцалюк, І. Каланча, А. Коваленко, О. Козицька, О. Метелев, Л. Перцова-Тодорова, В. Русецька, О. Сіренко, А. Столітній, Г. Татаренко, Д. Татаренко, В. Хахановський, В. Школьніков та інших дослідників, які займаються вивченням питання доказування кримінальних правопорушень за допомогою електронних доказів. Під час дослідження питання застосування електронних доказів зроблено висновок, що розроблення єдиного підходу до збирання, дослідження та використання електронних доказів із подальшим закріпленням в нормативно-правових актах є способом вирішення невідповідностей та створення умов для осіб, які проводять розслідування.

The scientific article reveals the process of proving with the help of electronic evidence, their place among other sources of evidence (testimony, documents, physical evidence, expert opinions) is investigated. Evidence is a mandatory stage of the investigation and includes the collection, evaluation, verification of information, documents. Electronic evidence is digital objects that were a means or instrument of committing a criminal offense, preserved electronic and digital traces of a criminal offense, were the subject or object of a criminal offense. Signs of electronic evidence include: intangible form; created by man; the result of the information system; exists in the electronic network; research with the help of hardware and software; requires a special procedure for collection, inspection, evaluation; remote modification of electronic evidence and their removal. There is no official definition of electronic evidence in the criminal procedure legislation, the procedure for working with them is not regulated, which causes difficulties during the investigation and trial. The scientific article examines the opinions of scientists: D. AlekseevaPratsyuk, A. Antonyuk, P. Antonyuk, K.Bolgareva, M.Gutsalyuk, I.Kalancha, A. Kovalenko, O. Kozytska, O. Metelev, L. Pertsova-Todorova, V. Rusetska, O. Sirenko, A. Stolitniy, G. Tatarenko, D. Tatarenko, V. Khakhanovsky, V. Shkolnikov, who study the issue of proving criminal offenses with the help of electronic evidence. During the study of the use of electronic evidence, it was concluded that the development of a unified approach to the collection, investigation and use of electronic evidence with further enshrinement in regulations is a way to resolve inconsistencies and create conditions for investigators.
Дегтярьова О. Доказування у кримінальному провадженні на підставі електронних доказів / О. Дегтярьова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 6. - С. 273-278.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; інформація; докази; розслідування; цифрові об’єкти; допустимість; information; evidence; investigation; digital objects; admissibility