ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ: ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ - Корнута, Людмила Михайлівна; Корнута, Л. М.; Kornuta, Liudmyla M. (Національний університет "Одеська юридична академія"; Видавництво "Юридика", 2023)
На основі аналіза міжнародної практики рекомендовано для українського уряду організувати міжвдомчу комісію з питань можливого застосування штучного інтелекту в публічному управлінському процесі. Вказано, що в такій групі мають працювати пліч-о-пліч вчені, економісти, юристи, програмісти та інші спеціалісти.В такій спільній діяльності є необхідним розробити і запровадити державну програму автоматизованого публічного управління на основі технологій штучного інтелекту з метою поступової часткової заміни частини чиновників, можливо суддів і поліцейських. Автор вважає, що результатом реалізації рекомендованих заходів також буде подолання корупції в системі публічного управління, а також підвищення ефективності діяльності самої системи. А країни, які впровадили штучний інтелект в систему публічного управління, вже зарає можуть конкурувати на міжнародній арені і будуть здатні протистояти різноманітним внутрішнім та зовнішнім загрозам.
Корнута Л. М. Штучний інтелект у публічному управлінні: перспективи впровадження // Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніхта технологічних рішень : у 2 т. : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за заг. ред. С. В. Ківалова. – Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. – Т. 2. – C. 37-39.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; штучний інтелект; публічне управління; електронний уряд; цифровізація; сучасне управління; аrtificial іntelligence; public administration; e-government; digitalization; modern administration