Політична комунікація в контексті сучасного дискурсу - Левченко, А. В.; Levchenko, A. V.; Левченко, М. О.; Levchenko, M. O. (My University, 2017)
Комунікація завжди була невід’ємною частиною життя суспільства, проте в сучасну інформаційну епоху комунікативні процеси стають системоутворюючими і втрачають свій допоміжний характер. Такі зміни відбуваються і в політичній сфері, де на перший план виходить особлива роль політичної комунікації в процесі відтворення політичної системи. Нова роль комунікативних процесів визначила науковий інтерес до політичної комунікації і привела до виникнення різноманітних підходів до її вивчення, вони оформилися в окрему дослідницьку галузь, у межах якої політична комунікація вивчається як визначальний елемент політичної системи суспільства, а в окремих її аспектах – крізь призму взаємодії її акторів. У сучасній гуманітаристиці політична комунікація є предметом вивчення політичної науки, зокрема й політичної теорії, соціології, психології, історії, лінгвістики та безлічі інших галузей знання.

Коммуникация всегда была неотъемлемой частью жизни общества, но в современную информационную эпоху коммуникативные процессы становятся системообразующими и утрачивают свой вспомогательный характер. Подобные изменения происходят и в политической сфере, где на первый план выходит особая роль политической коммуникации в процессе воспроизведения политической системы. Новая роль коммуникативных процессов определила научный интерес к политической коммуникации и привела к возникновению различных подходов к ее изучению, они оформились в отдельную исследовательскую область, в рамках которой политическая коммуникация изучается как определяющий элемент политической системы общества, а в отдельных ее аспектах – через призму взаимодействия ее актеров. В современной гуманитаристике политическая коммуникация является предметом изучения политической науки, в т. ч. политической теории, социологии, психологии, истории, лингвистики и множества других отраслей знания.

Communication has always been an integral part of society’s life, however, in the modern age the communicative processes become system-forming and lose their secondary character. Similar changes are also taking place in the political sphere, where the particular role of political communication in the process of reproduction of the political system turns out to the fore. The new role of communicative processes determined the scientific interest in political communication and led to the emergence of diverse approaches to its study, formed into a separate research field in which political discussion is studied as a defining element of the political system of society. In some aspects of it in particular through the prism of its interaction with actors. In modern humanities, political communication is the subject of political science, including political theory, sociology, psychology, history, linguistics, and many other branches of knowledge.
Левченко А. В. Політична комунікація в контексті сучасного дискурсу / А. В. Левченко, М. О. Левченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 55-58.
Keywords: комунікація; натовп; публіка; актор; коммуникация; толпа; публика; актер; communication; crowd; public; actor