Конституційно-правове регулювання діяльності органів самоорганізації населення: порівняльно-правове дослідження - Мішина, Наталя Вікторівна; Мишина, Наталья Викторовна; Mishina, Natalya V. (My University, 2009)
У монографії досліджено природу органів самоорганізації населення (органів СОН), їх роль у суспільстві, виявлено їх аналоги в зарубіжних країнах. Визначено, що вони або включаються до муніципальної системи, або є інститутами добровільного неприбуткового (третього) сектора, досліджено ці два сучасні підходи до визначення місця органів СОН у суспільстві. Констатовано, що в Україні органи СОН включено до системи місцевого самоврядування, але зроблено висновок, що нині у нормативно-правових актах не існує єдності щодо природи органів СОН, їх місця у суспільстві. Встановлено, що це гальмує розбудову громадянського суспільства, розвиток системи місцевого самоврядування і негативно впливає на розкриття потенціалу органів СОН. Із використанням засобів компаративістського дослідження визначено й проаналізовано два можливі альтернативні напрямки подальшого розвитку органів СОН в Україні і розроблено концепцію нормативно-правового регулювання створення й функціонування органів СОН за кожним із них. Для України запропоновано виключення органів СОН із системи місцевого самоврядування.
Мішина Н. В. Конституційно-правове регулювання діяльності органів самоорганізації населення: порівняльно-правове дослідження : монографія / Н. В. Мішина. – Одеса : Друкарський дім, 2009. – 298 с.
Keywords: органи самоорганізації населення; конституційно-правове регулювання; історична ретроспектива; право населення на територіальну самоорганізацію; житлові кооперативи; територіальне громадське самоврядування; співвласники багатоквартирних будинків; органы самоорганизации населения; конституционно-правовое регулирование; историческая ретроспектива; право населения на территориальную самоорганизацию; жилищные кооперативы; территориальное общественное самоуправление; совладельцы многоквартирных домов; organs of popular self-organization; constitutional and legal regulation; historical retrospective; people's right to self-organization of the territorial; housing cooperatives; territorial self-government; condominiums