Аналіз поняття старості у науковопрактичному та теоретичному аспектах - Мазур, В. В.; Mazur, V. V.; Боровська, Ірина Анатоліївна; Боровська, І. А.; Borovska, Iryna A.; Borovska, I. A. (Одеса : Гельветика, 2020)
Кожна особа має право на захист своїх прав та законних інтересів, а також на соціальний захист у старості та звернення до суду за таким захистом. Старість тісно взаємопов’язана з процесом старіння, який починається від народження і постійно триває до смерті особи. У статті автори здійснюють спробу проаналізувати поняття старості в теоретичному та науково-правничому розумінні, а також дослідити правову природу старості за законодавством України. Оскільки новелою в цивільно-процесуальному та господарсько-процесуальному законодавстві є застосування терміна «старість», а саме під час допиту свідка за місцем проживання (перебування), який через старість або з інших поважних причин не може прибути в судове засідання, тому автори ставлять перед собою за мету – з’ясувати в різних аспектах поняття старості. Для досягнення поставленої мети авторами статті здійснено аналіз теоретичного розуміння поняття старості та вплив такого теоретичного розуміння на тлумачення її в практичній діяльності судових органів. Крім теоретичної бази, автори дослідили чинне законодавство України, а саме норми Конституції України як Основного Закону, Цивільного процесуального та Господарського процесуального кодексів України й інших нормативно-правових актів, підзаконні нормативно-правові акти, приділили увагу дослідженню проблемних питань щодо розуміння поняття старості в міжнародних договорах, а саме в Конвенціях, а також проекти законів, щоб з’ясувати правову природу та понятійно-правовий апарат терміна старості. Досліджено співвідношення категорій «процесуальна дієздатність» та «старість» у контексті правового статусу свідка як учасника судового процесу під час допиту свідків за місцем проживання (перебування) внаслідок неможливості прибуття в судове засідання у зв’язку зі старістю, похилим віком. Також у статті розглянуто поняття старості через призму тлумачення в законодавстві категорії «похилий вік», при цьому проаналізувавши законодавство у сфері соціального захисту та пенсійного страхування. Автори звернули увагу та проаналізували критерії поділу старості та класифікацію періодів геронтогенезу, а також запропонували власне розуміння категорії старості в правозастосовчій діяльності та запропонували внести відповідні зміни до чинного законодавства України.

Everyone has the right to the protection of his rights and legitimate interests, as well as to social protection in old age and to apply to the court for such protection. Old age is closely linked to the aging process, which begins at birth and continues until death. In the article the authors make an attempt to analyze the concept of old age in the theoretical and scientific-legal sense, as well as to explore the legal nature of old age under the laws of Ukraine. As a novelty in civil procedure and commercial procedure legislation is the use of the term old age, namely when questioning a witness at the place of residence (stay), who due to old age or for other valid reasons can not come to court, so the authors aim to – to find out in different aspects of the concept of old age. To achieve this goal, the authors of the article analyzed the theoretical understanding of the concept of "old age" and the impact of such a theoretical understanding and interpretation in the practice of the judiciary. In addition to the theoretical basis, the authors studied the current legislation of Ukraine, namely the Constitution of Ukraine as the Basic Law, Civil Procedure and Commercial Procedural Codes of Ukraine and other regulations, bylaws, paid attention to the study of problematic issues of understanding the concept of old age in international treaties, namely the Conventions, as well as draft laws to clarify the legal nature and conceptual framework of old age. The relationship between the categories of procedural capacity and old age in the context of the legal status of a witness as a participant in the trial during the interrogation of witnesses at the place of residence (stay) due to the inability to come to court due to old age, old age. The article also considers the concept of old age through the prism of interpretation in the legislation of the category of old age, while analyzing the legislation in the field of social protection and pension insurance. The authors drew attention to and analyzed the criteria for the division of old age and the classification of periods of gerontogenesis, as well as offered their own understanding of the category of old age in law enforcement and proposed to make appropriate changes to current legislation of Ukraine.
Мазур В. В. Аналіз поняття старості у науковопрактичному та теоретичному аспектах/ В. В. Мазур, І. А. Боровська // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 23-29.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; witness; witness interrogation; witness interrogation procedure; witness interrogation at the place of residence (stay); old age; aging process; mature (late) age; свідок; допит свідка; порядок допиту свідків; допит свідків за місцем проживання (перебування); старість; процес старіння; похилий вік