Психологічні наслідки тривалої самоізоляції: розробка методів психологічної підтримки : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Лагунова, Я. В. (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена дослідженню психологічних наслідків тривалої самоізоляції та розробці методів психологічної підтримки. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю аналізу впливу ізоляції на психоемоційний стан людей та пошуку ефективних стратегій адаптації в умовах глобальних викликів. За результатами емпіричного дослідження, проведеного шляхом опитування 125 учасників, виявлено, що самоізоляція по-різному впливає на індивідів, але значна частина респондентів (11–33%) відчувала підвищену втому, тривожність, депресивні стани та проблеми зі сном. Хоча більшість учасників адаптувалися до онлайн-спілкування, у деяких (до 8,8%) спостерігалося почуття самотності. Дослідження підтвердило, що ізоляція погіршує психологічний стан, особливо для осіб, які працювали чи навчалися віддалено. На основі отриманих даних розроблено доступні та універсальні методи психологічної підтримки, спрямовані на подолання негативних наслідків самоізоляції. Запропоновані методи включають індивідуальні вправи для саморегуляції, програму групового онлайн-тренінгу для розвитку емоційної компетентності та соціальної підтримки, а також рекомендації для фахівців щодо організації психологічної допомоги та пропозицію розробки мобільного додатку. Розроблені матеріали можуть бути використані для підвищення психоемоційного благополуччя та адаптації осіб в умовах тривалої ізоляції. This work is devoted to the study of the psychological consequences of prolonged self-isolation and the development of psychological support methods. The relevance of the research is due to the necessity of analyzing the impact of isolation on people's psycho-emotional state and finding effective adaptation strategies in the face of global challenges. The empirical study, conducted through a survey of 125 participants, revealed that self-isolation affects individuals differently, but a significant portion of respondents (11–33%) experienced increased fatigue, anxiety, depressive states, and sleep problems. Although most participants adapted to online communication, some (up to 8.8%) reported feelings of loneliness. The study confirmed that isolation worsens the psychological state, especially for individuals who worked or studied remotely. Based on the data obtained, accessible and universal psychological support methods were developed to overcome the negative consequences of self-isolation. The proposed methods include individual self-regulation exercises, a group online training program for developing emotional competence and social support, recommendations for specialists on organizing psychological assistance, and a proposal for developing a mobile application. The developed materials can be used to improve the psycho-emotional well-being and adaptation of individuals in conditions of prolonged isolation.
Лагунова Я. В. Психологічні наслідки тривалої самоізоляції: розробка методів психологічної підтримки : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Я. В. Лагунова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 45 с.
Keywords: самоізоляція; психологічна підтримка; методи; наслідки; соціальна ізоляція; психічний стан; self-isolation; psychological support; methods; consequences; social isolation; mental state