Трансформація сутнісних параметрів міста в умовах сучасної культури - Сорочук, А. В.; Sorochuk, A. V. (My University, 2017)
У статті визначено основні напрями трансформації сакрального в просторі сучасного міста. Автором запропонований комплексний підхід до вивчення сучасного міста. Загалом у статті розглядаються сучасні процеси урбанізації, пов’язані зі становленням мегаполісів; досліджується специфіка культурного простору мегаполісів; визначено місто як віртуальний феномен та показано, що віртуальний простір міста містить створення засобів масової інформації, віртуальні комунікації та рекламні зображення. На основі здійсненого аналізу були визначенні нові форми сакралізації міського простору, характерні для сучасної секуляризованої епохи та постіндустріального суспільства; визначено основні принципи сакралізації міського простору в умовах сучасного суспільства. Автор стверджував, що урбанізація сприяє руйнуванню традиційних культурних цінностей і визначає нові форми священного простору сучасного міста.

В статье определены основные направления трансформации сакрального в пространстве современного города. Автором предложен комплексный подход к изучению современного города. В статье рассматриваются современные урабанизационные процессы, связанные со становлением мегаполисов; исследуется специфика культурного пространства мегаполисов; город определён как виртуального феномена. Также автор показывает, что виртуальное пространство города включает в себя создание средств массовой информации, виртуальные коммуникации и рекламные изображения. На основе проведенного анализа были определены новые формы сакрализации городского пространства, характерны для современной секуляризованной эпохи и постиндустриального общества; установлены основные принципы сакрализации городского пространства в условиях современного общества. Автор утверждал, что урбанизация способствует разрушению традиционных культурных ценностей и определяет новые формы священного пространства современного города.

The article determined the main directions of the sacred transformation in modern urban space. The author offers the complex approach to modern city studying. In the generally this article reviews current urbanization processes associated with the development of cities; research is on specific cultural space of a megapolis; identified the city as a virtual phenomenon. The author shows that virtual space of the city includes the creation mass media, virtual communications and advertising images. On the basis of analysis by were determining new forms of sacralization of the urban space (which is characteristic for the contemporary era of secularization and for the postindustrial society). The author argued that urbanization contributes to destruction of traditional cultural values and determines new forms of the sacred space of a contemporary city.

The article determined the main directions of the sacred transformation in modern urban space. The author offers the complex approach to modern city studying. In the generally this article reviews current urbanization processes associated with the development of cities; research is on specific cultural space of a megapolis; identified the city as a virtual phenomenon. The author shows that virtual space of the city includes the creation mass media, virtual communications and advertising images. On the basis of analysis by were determining new forms of sacralization of the urban space (which is characteristic for the contemporary era of secularization and for the postindustrial society). The author argued that urbanization contributes to destruction of traditional cultural values and determines new forms of the sacred space of a contemporary city.
Сорочук А. В. Трансформація сутнісних параметрів міста в умовах сучасної культури / А. В. Сорочук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 127-130.
Keywords: сакральне; простір міста; мегаполіс; урбанізація; секуляризація; сакральное; пространство города; мегаполис; урбанизация; секуляризация; sacred; city space; metropolis; urbanization; secularization