Страх і релігія у філософсько-антропологічному дискурсі - Мовчан, М. М.; Мовчан, М. Н.; Movchan, M. М. (My University, 2017)
У статті зроблено філософсько-антропологічний аналіз відношення страху і релігії як важливої проблеми життя людини. Показано соціальні, онтологічні, гносеологічні та психологічні передумови виникнення релігії. Акцент зроблено на психологічних чинниках релігійних вірувань, які автор вважає одними з найголовніших. Серед них яскраво виокремлюється страх (насамперед страх смерті), який відіграв надзвичайну роль у становленні і розвитку релігійного світогляду людей. Розглянуто місце і значення страху у філософських і релігійних міркуваннях відомих особистостей в античні часи, що знайшло своє відображення і в роздумах мислителів прийдешніх століть. Простежено роль досліджуваного феномена у світових релігіях – буддизмі, християнстві та ісламі. Вказано на специфічні методи боротьби зі страхом, які пропонують ці віровчення. Для адептів цих релігій вони (методи) дають позитивний ефект. Виокремлено також своєрідне ставлення східних релігій (зокрема, буддизму) до смерті, яке допомагає долати людям трагізм майбутнього небуття.

В статье сделан философско-антропологический анализ отношения страха и религии как важной проблемы жизни человека. Показано социальные, онтологические, гносеологические и психологические предпосылки возникновения религии. Акцент сделан на психологических факторах религиозных верований, которые автор считает одними из главных. Среди них ярко выделяется страх (прежде всего страх смерти), который сыграл чрезвычайную роль в становлении и развитии религиозного мировоззрения людей. Рассмотрено место и значение страха в философских и религиозных рассуждениях известных личностей в античные времена, что нашло свое отражение и в раздумьях мыслителей грядущих веков. Прослежена роль исследуемого феномена в мировых религиях – буддизме, христианстве и исламе. Указано на специфические методы борьбы со страхом, которые предлагают эти вероучения. Для адептов данных религий они (методы) дают положительный эффект. Выделено также своеобразное отношение восточных религий (в частности, буддизма) к смерти, которое помогает преодолевать людям трагизм будущего небытия.

The article made a philosophical-anthropological analysis of the relationship of fear and religion as important problems of human life. Social, ontological, epistemological and psychological preconditions of religion are shown. Psychological factors of religious beliefs, which the author considers to be one of the most important, are emphasized. Among them fear (especially the fear of death) particularly stands out, it has played an extraordinary role in the formation and development of the religious outlook of people. The place and importance of fear in the philosophical and religious arguments of the famous people in ancient times, which is reflected in thought of the thinkers of the ages to come, is considered. The role of the investigated phenomenon in world religions – Buddhism, Christianity and Islam is highlighted. Specific methods of dealing with the fear that offered by these beliefs are identified. For the adherents of these religions, they (methods) have a positive effect. Peculiar attitude of Eastern religions (especially Buddhism) to death, which helps people to overcome the tragedy of future non-existence, is emphasized.
Мовчан М. М. Страх і релігія у філософсько-антропологічному дискурсі / М. М. Мовчан // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 90-93.
Keywords: страх; релігія; передумови виникнення релігії; страх смерті; страх; религия; предпосылки возникновения религии; страх смерти; fear; religion; preconditions of religion; fear of death