Вплив інформаційного простору на формування копінгстратегій в умовах війни : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Пічковська, Оксана Юріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати емпіричного дослідження впливу інформаційного простору на формування копінг-стратегій особистості в умовах тривалого воєнного конфлікту. Показано, що інтенсивна взаємодія з цифровим середовищем, зокрема постійне споживання новин, активність у соціальних мережах та довіра до інформаційних джерел, істотно впливають на рівень цифрового та сприйнятого стресу, що, своєю чергою, визначає характер реагування на стресові ситуації. Надано характеристику етапів, показників та методів емпіричного дослідження. Комплекс емпіричних методів включав анкетування, тестування, методи математико-статистичної обробки даних. Результати емпіричного дослідження засвідчили, що найбільш поширеними копінг-стратегіями в умовах війни є планування, активне подолання, позитивний рефреймінг і прийняття, що свідчить про орієнтацію на адаптивну поведінку. Виявлено гендерні та вікові відмінності у виборі копінгстратегій. Встановлено статистично значущі кореляції між показниками цифрового і сприйнятого стресу та копінг-стратегіями. На основі отриманих даних сформовано комплекс практичних рекомендацій для фахівців, які працюють з цивільним населенням у кризових умовах, спрямованих на зниження інформаційного тиску та розвиток адаптивних копінг-стратегій. The paper presents the results of an empirical study on the impact of the information environment on the formation of individual coping strategies under conditions of prolonged military conflict. It is shown that intensive interaction with the digital environment — including constant news consumption, activity on social media, and trust in information sources — significantly influences the levels of digital and perceived stress, which in turn determine patterns of response to stressful situations. The study outlines the stages, indicators, and methods used in the empirical research. The set of empirical methods included questionnaires, psychological testing, and methods of mathematical and statistical data analysis. The findings revealed that the most commonly used coping strategies during wartime are planning, active coping, positive reframing, and acceptance, indicating a general orientation toward adaptive behavior. Gender and age differences were identified in the choice of coping strategies. Statistically significant correlations were found between digital and perceived stress indicators and the use of specific coping strategies. Based on the results obtained, a set of practical recommendations has been developed for professionals working with civilian populations in crisis conditions, aimed at reducing informational pressure and fostering the development of adaptive coping strategies.
Пічковська О. Ю. Вплив інформаційного простору на формування копінгстратегій в умовах війни : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. Ю. Пічковська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 66 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31490
Keywords: війна; інформаційне середовище; цифровий стрес; сприйнятий стрес; копінг-стратегії; психологічна адаптація; стрес-долаюча поведінка; war; information environment; digital stress; perceived stress; coping strategies; psychological adaptation; stress-coping behavior