Провадження у справах про порушення митних правил: аналіз напрямів сучасних правничих досліджень - Чернявська, О. М. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
У статті висвітлюються сучасні напрями правничих досліджень у сфері провадження у справах про порушення митних правил. Оновлення митного законодавства обумовлює зміни у специфіці таких досліджень та надає потужного імпульсу до їх актуалізації в сучасних умовах. Автор зауважує, що на теперішній час правнича наука отримала значний масив теоретичних розробок у царині провадження у справах про порушення митних правил, що мають своїм підґрунтям фундаментальні класичні розробки адміністративного та митного права, враховують оновлення митного законодавства, але все ж залишають окремі аспекти цього правового інституту “відкритими” для подальших досліджень.

The article focuses on the modern areas of law research in the area of proceedings in cases of violation of customs rules. Updating of customs legislation causes changes in the specifics of such studies and gives a powerful impulse to their actualization in modern conditions. The author observes that at present law science has received a considerable amount of theoretical developments in the field of cases of violations of customs rules, which are grounded in the fundamental classical development of administrative and customs law, take into account the updating of customs legislation, but still leave “open” the separate aspects of this legal institution for further research.

В статье освещаются современные направления правовых исследований в сфере производства по делам о нарушении таможенных правил. Обновление таможенного законодательства обусловливает изменения в специфике таких исследований и в современных условиях дает импульс к их актуализации. Автор отмечает, что в настоящее время юридическая наука получила значительный массив теоретических разработок в сфере производства по делам о нарушении таможенных правил, основывающихся на фундаментальных классических разработках административного и таможенного права, учитывающих обновления таможенного законодательства, но все же оставляющих отдельные аспекты этого правового института “открытыми” для дальнейших исследований.
Чернявська О. М. Провадження у справах про порушення митних правил: аналіз напрямів сучасних правничих досліджень / О. М. Чернявська // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 3. – C. 143-156.
Keywords: провадження; докази; провадження у справах про порушення митних правил; правничі дослідження; митне право; адміністративне право; proceedings; evidence; proceedings in cases of violation of customs rules; legal research; customs law; administrative law; производство; доказательства; производство по делам о нарушении таможенных правил; правовые исследования; таможенное право; административное право