Теоретико-правові засади комплаєнс-заходів суб’єктів господарювання в Україні - Матвєєв, П. С.; Матвєєв, Петро Сергійович; Matvieiev, Petro S.; Можаровський, М. Ю.; Mozharovskyi, M. Yu. (Одеса : Гельветика, 2021)
У дослідженні доводиться необхідність реалізації внутрішнього контролю з метою оптимізації алеаторних наслідків діяльності суб’єктів господарювання. Пропонуються отримані в результаті компаративістичного підходу основні положення, метою яких є організація системи внутрішнього комплаєнс-контролю суб’єктів підприємницької діяльності на прикладі США та Великобританії. Наголошується на тому, що за останні роки доволі розповсюдженим явищем є увага, яка приділяється з боку суб’єктів господарювання, що відносяться до великого бізнесу, дотриманню процедур корпоративної етики та коплаєнсу. Останній не лише покликаний забезпечувати екстериторіальні вимоги до ведення бізнесу, а й покликаний забезпечити стабільність економічних зв’язків на міжнародному рівні, а також сталість економічного розвитку в національному вимірі та good statement конкретного суб’єкта господарювання. Зазначене підтверджується та має цілком конкретизовані статистичні дані про порушення загально визнаних у світовій практиці норм комлаєнс, що призвели до об’єктивно покладених санкцій на суб’єктів господарювання. Ці порушення абсорбувались невідповідністю різних комплаєнс-норм як об’єктивний ризик, що впливає на весь комплекс господарсько-виробничих, організаційно-господарських та внутрішньо-господарських відносин. Усе це має бути об’єктом постійної уваги і жорсткого контролю з боку управлінської ланки як топ-менеджменту, так і відповідальних за окремі напрямки діяльності компанії. Пропонуються зміни до чинного законодавства України стосовно комплаєнс-заходів суб’єктів господарювання. Надається характеристика комплаєнсу та окремим аспектам комплаєнс-заходів як розповсюдженій формі внутрішнього контролю. Пропонується система «інформативно-превентивних» покажчиків для кореляційного аналізу застосування комплаєнс-контролю суб’єктів господарювання.

The study proves the necessity of internal control in order to optimize the aleatory effects of business entities’ activity. The main provisions of the comparative approach are proposed, the purpose of which is to organize a system of compliance control within business entities on the example of the United States and Great Britain. Emphasized that in recent years business entities that are related to big business pay attention to comply with corporate ethics and compliance procedures. The last mentioned is not only aimed to ensure compliance with exterritorial legislation while doing business but also aimed to ensure stability of economic relationships on international level, sustainability of economic development on national level and good statement of a particular business entity. The above mentioned is confirmed and has a specific statistics data in regard violation of internationally accepted compliance requirements that resulted in objectively applied sanctions against business entities. As an objectively existing risk these violations are became visible by the inconsistency of different business entities to compliance requirements that affects the entire complex of economic and production, organizational and economic and internal economic relations. All of that shall be an object of permanent attention and strict control from top-management and those who are responsible for particular company’s business directions. Amendments to the current legislation of Ukraine in regard compliance-measures of business entities are proposed. The characteristics of compliance and certain aspects of compliance-measures as a common form of internal control are provided. A system of «informative and preventive» indicators for correlation analysis of application of compliance control within business entities is proposed.
Матвєєв П. С. Теоретико-правові засади комплаєнс-заходів суб’єктів господарювання в Україні / П. С. Матвєєв, М. Ю. Можаровський // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 113-125.
Keywords: compliance; compliance control; compliance control system; internal control; informative and preventive indicators; evaluation of the effectiveness of compliance-functions; комплаєнс; коплаєнс-контроль; система комплаєнс-контролю; внутрішній контроль; «інформативно-превентивні» покажчики