Щодо змісту понять "правова допомога" та "право на правову допомогу" в кримінальному процесі України в контексті міжнародних стандартів прав людини - Коровайко, О. І.; Коровайко, А. И.; Korovayko, A. I. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
Статтю присвячено дослідженню змісту понять "правова допомога" та "право на правову допомогу" у їх застосуванні до сфери кримінального судочинства України. З цією метою здійснено аналіз національного законодавства, міжнародних актів у сфері прав людини та практики Європейського суду з прав людини. Підтримано точки зору вчених, які вважають "правову допомогу" більш широким поняттям, ніж "захист", а також розглядають її як одну з гарантій права на справедливий суд. Звернено увагу на те, що "правова допомога" також є елементом ефективного засобу юридичного захисту прав та свобод особи. Запропоновано авторське розуміння понять "правова допомога" та "право на правову допомогу". Видається доцільним право на правову допомогу виділити як окрему засаду кримінального провадження. Вказано на проблемні питання запровадження міжнародних стандартів права на правову допомогу в кримінальному судочинстві України.

О содержании понятий "правовая помощь" и "право на правовую помощь" в уголовном процессе Украины в контексте международных стандартов прав человека. Статья посвящена исследованию содержания понятий "правовая помощь" и "право на правовую помощь" применительно к сфере уголовного судопроизводства Украины. С этой целью проведен анализ национального законодательства, международных актов в сфере прав человека и практики Европейского суда по правам человека. Поддержаны точки зрения ученых, считающих "правовую помощь" более широким понятием, чем "защита", а также рассматривающих ее гарантией права на справедливый суд. Обращается внимание на то, что "правовая помощь" также выступает элементом эффективного средства правовой защиты прав и свобод человека. Предложено определение понятий "правовая помощь" и "право на правовую помощь". Право на правовую помощь предлагается выделить как отдельный принцип уголовного производства. Отмечены проблемные вопросы внедрения международных стандартов права на правовую помощь в уголовном судопроизводстве Украины.

The content of the concepts of “legal assistance” and “the right to legal assistance” in the criminal process of Ukraine in the context of international human rights standards. The article discusses the concept of “legal assistance” and “the right to legal assistance” in their application to the field of criminal justice in Ukraine. To this end, an analysis of national legislation and international instruments of human rights and judicial decisions of the European Court of Human Rights. The author maintains point of view of those scholars who are considered “legal aid” a broader concept than “protection” and regards it as one of the guarantees of the right to a fair trial. The article states that “legal assistance” also serves as a component of an effective remedy protection of human rights and freedoms. The author offered his understanding of the concept of “legal assistance” and “the right to receive legal assistance” is offered the right to legal aid, to determine as a separate principle in criminal proceedings. Highlighted the problematic issues of implementation of international standards of the right to legal assistance in criminal justice in Ukraine.
Коровайко О. І. Щодо змісту понять "правова допомога" та "право на правову допомогу" в кримінальному процесі України в контексті міжнародних стандартів прав людини / О. І. Коровайко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 77. – С. 102-109.
Keywords: міжнародні стандарти прав людини; правова допомога; право на правову допомогу; кримінальне судочинство; забезпечення прав та свобод особи; международные стандарты прав человека; правовая помощь; право на правовую помощь; уголовное судопроизводство; обеспечение прав и свобод человека; international standards of human rights; legal assistance; right to legal assistance; criminal justice; ensuring human rights and freedoms