Правила СОТ щодо сприяння торгівлі: базові елементи концепції - Брачук, А. О.; Brachuk, A. O. (Одеса : Гельветика, 2018)
В даній статті розглядаються основні елементи концепції сприяння торгівлі, реалізовані в Угоді про спрощення процедур торгівлі СОТ. Визначається зв’язок ідеї сприяння торгівлі із концепцією глобального управління та основними тенденціями встановлення глобальних стандартів публічного адміністрування. Характеризується багаторівнева система реалізації цієї Угоди на глобальному, регіональному та двосторонньому рівнях. Наводиться класифікація прикордонних та митних процедур та формальностей, що є об’єктами заходів сприяння торгівлі та аналізуються основні індикатори реалізації таких заходів. The present article provides the review of the main elements of the concept of trade facilitation, implemented in the WTO Agreement on Trade Facilitation. The connections between the idea of trade facilitation and the concept of global governance and the main tendencies of establishing global standards of public administration are determined. The emerging of hybrid and private regulating bodies with respect to the trade facilitation standards are highlighted. A multilevel system for the implementation of this Agreement at the global, regional and bilateral levels is characterized. The classification of border and customs procedures and formalities that are the objects of measures for trade facilitation is presented.
Брачук А.О. Правила СОТ щодо сприяння торгівлі: базові елементи концепції / А. О. Брачук // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 4. – C. 5 – 16.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; сприяння торгівлі; Світова організація торгівлі; митні формальності; прикордонні формальності; торговельні операційні витрати; trade facilitation; World Trade Organization; customs formalities; border formalities; trade operating expenses; содействие торговле; Всемирная торговая организация; таможенные формальности; пограничные формальности; торговые операционные расходы