До питання про правовий режим історичних заток прибережної держави - Аверочкіна, Тетяна Володимирівна; Аверочкина, Татьяна Владимировна; Averochkina, Tetyana V. (Київ : Центр правових наукових досліджень, 2010)
Автор зазначає, що міжнародні документи та національне законодавство України однозначно відносить історичні води до внутрішніх вод держави, на які повністю поширюється її суверенітет, проте доктрина ані міжнародного, ані національного права України на сьогодні ще не виробили однозначних позицій щодо процедури та підстав визнання тих або інших вод історичними, що доводить той факт, що доктрина історичних заток не є розробленою та дослідженою повною мірою, а це дає всі підстави для проведення подальших досліджень і наукових розробок.
Аверочкіна Т. В. До питання про правовий режим історичних заток прибережної держави / Т. В. Аверочкіна // Юридична наука: політичні, економічні та соціальні витоки сьогодення: матер. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конфер. (м. Київ, 29-30 жовт. 2010 р.). – У 2-х т. Т. 2. – Київ : Центр правових наукових досліджень, 2010. – С. 100-101.
Keywords: історичні води; історичні затоки; прибережні води; внутрішні води держави; режим внутрішніх морських вод