Європейський досвід запровадження антикорупційних судових органів - Цитряк, Віктор Ярославович; Цитряк, В. Я.; Tsytriak, Viktor Ya.; Кондрич В. В.; Kondrych V. V. (Одеса : Гельветика, 2021)
Статтю присвячено дослідженню законодавчого та практичного впровадження спеціалізованих антикорупційних судових інституцій у низці європейських країн. Розглянуто причини та передумови створення антикорупційних судів, особливості організаційних моделей, очікувані та отримані результати їхньої діяльності. Визначено, що діяльність антикорупційних судів є гарантією судового переслідування осіб, які вчинили корупційні правопорушення, здатна принципово підвищити ефективність розгляду корупційних справ та забезпечити прийняття якісних і послідовних судових рішень. На основі аналізу досвіду функціонування антикорупційних органів у зарубіжних країнах з’ясовано, що Республіка Словаччина є першою державою Європи, де створено антикорупційні суд та прокуратуру як спеціальні установи та ключові елементи всієї антикорупційної інфраструктури. Крім того, встановлено, що спеціалізований антикорупційний суд функціонує і в Республіці Хорватія, а основою системи протидії корупції в цій країні є Управління з протидії корупції та організованій злочинності. Визначено, що інституціоналізація боротьби з корупцією в Республіці Болгарія відзначається реформами в напрямі формування ефективних засобів боротьби з корупцією та створення відповідної системи спеціалізованих органів. До того ж до переліку країн, в яких функціонують спеціалізовані антикорупційні установи, віднесено й Республіку Албанія з огляду на створення в ній Спеціального суду з протидії корупції та організованій злочинності. Відзначено, що шляхом створення спеціалізованих антикорупційних органів прямують й інші балканські країни. Встановлено, що в Боснії та Герцеговині в рамках Кримінального відділу Суду Боснії та Герцеговини створено секцію, що спеціалізується на розгляді справ щодо організованої злочинності, економічних злочинів і корупції, а в Республіці Сербія, Північній Македонії та Республіці Чорногорія функціонують спеціальні департаменти, до повноважень яких належить розслідування корупційних правопорушень. Визначено, що наразі процес створення системи антикорупційних органів також триває в Республіці Вірменія та Республіці Молдова.

The article is devoted to the study of legislative and practical implementation of specialized anticorruption judicial institutions in a number of European countries. The reasons and prerequisites of creation of anti-corruption courts, peculiarities of organizational models, expected and obtained results of their activity are considered. It is determined that the activities of anti-corruption courts are a guarantee of the prosecution of persons who committed corruption offenses, can fundamentally increase the effectiveness of corruption cases and ensure the adoption of highquality and consistent court decisions. Based on the analysis of the experience of anti-corruption bodies in foreign countries, it has been found that the Republic of Slovakia is the first state in Europe where anti-corruption courts and prosecutors have been established as special institutions and key elements of the entire anticorruption infrastructure. In addition, a specialized anti-corruption court has been established in the Republic of Croatia, and the Anti-Corruption and Organized Crime Office is the basis of the anti-corruption system in that country. It is determined that the institutionalization of the fight against corruption in the Republic of Bulgaria is marked by reforms towards the formation of effective means of combating corruption and creation of an appropriate system of specialized bodies. In addition, taking into account the creation of the Special Court for Combating Corruption and Organized Crime, the Republic of Albania is included in the list of countries in which specialized anti-corruption institutions operate. It is noted that other Balkan countries are going through the creation of specialized anti-corruption bodies. In Bosnia and Herzegovina, within the Criminal Division of the Court of Bosnia and Herzegovina a section specializing in organized crime, economic crime and corruption has been established, and in the Republic of Serbia, North Macedonia and the Republic of Montenegro there are special departments whose powers include the investigation of corruption offences. It has been determined that the process of establishing a system of anti-corruption bodies is also ongoing in the Republic of Armenia and the Republic of Moldova.
Цитряк В. Я. Європейський досвід запровадження антикорупційних судових органів / В. Я. Цитряк, В. В. Кондрич // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 3. - С. 171-177.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; протидія корупції; антикорупційний суд; антикорупційні інституції; антикорупційна юстиція; європейський досвід протидії корупції; anti-corruption; anticorruption court; anti-corruption institutions; anti-corruption justice; European experience in combating corruption