Legal ways of double taxation resolving - Латковська, Тамара Анатоліївна; Латковська, Т. А.; Латковская, Тамара Анатольевна; Latkovska, Tamara A.; Латковський, Павло Павлович; Латковський, П. П.; Латковский, Павел Павлович; Latkovskyi, Pavlo P.; Подольська, Анастасія Сергіївна; Подольська, А. С.; Подольская, Анастасия Сергеевна; Podolska, Anastasiia S. (Universidad de la Amazonia, 2020)
The purpose of the article is a comprehensive study of the problems of double taxation, which is at the intersection of categories of taxable entity and taxpayer. Accordingto the purpose, it is substantiated that double taxation arises in the case of taxation of income received by residents abroad, or in the case of a mixed procedure of tax payment, or in the taxation of the distributed part of the profits of enterprises. It has been established that double taxation is also possible with the partial imposition of one object on another, and this can occur both within the same countryand under different tax systems. The taxation of petroleum products with excise tax, which resulted from the legislative regulation that led to double taxation, was considered and analyzed. In the process of researching the topic of the article, the authors conclude that, starting from 2016, the legislator actually introduced double taxation with the same tax and accordingly replaced the ad valorem excise tax rate on retail sales of excisable goods with specific ones (Euro tax rate per unit of tax). It is stated that double taxation of one and the same taxpayer is a violation of Article 1 of the Protocol to the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of each natural or legal person, the right to peacefully own their property.

Метою статті є комплексне дослідження проблем подвійного оподаткування, яке перебуває на стику категорій об’єкта оподаткування та платника податку. Відповідно до мети обґрунтовано, що подвійне оподаткування виникає в разі оподаткування доходів, отриманих резидентами за кордоном, або у разі змішаного порядку сплати податку, чи при оподаткуванні розподіленої частини прибутку підприємств. Встановлено, що подвійне оподаткування можливо також і при частковому накладенні одного об’єкта на інший, причому це може відбуватися як в рамках однієї країни, так і при дії різних податкових систем. Розглянуто та проаналізовано оподаткування нафтопродуктів акцизним податком, яке стало наслідком законодавчого регулювання, що привело до подвійного оподаткування. В процесі дослідження теми статті, автори приходять до висновкупро те, що, починаючи з 2016 року законодавцем було фактично запроваджене подвійне оподаткування одним і тим самим податком та відповідно замінено адвалорну ставку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів на специфічну (податкова ставка у розмірі євро до певної одиниці оподаткування). Зазначено, що подвійне обкладання одним і тим самим податком одного і того самого платника податків є порушенням гарантованого статтею 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожної фізичної або юридичноїособи право мирно володіти своїм майном.

Целью статьи является комплексное исследование проблем двойного налогообложения, находящееся на стыке категорий объекта налогообложения и налогоплательщика. В соответствии с целью обосновано, что двойное налогообложение возникает при налогообложении доходов, полученных резидентами за рубежом, или в случае смешанного порядка уплаты налога или при налогообложении распределенной части прибыли предприятий. Установлено, что двойное налогообложение возможно также и при частичном наложении одного объекта на другой, причем это может происходить как в рамках одной страны, так и при взаимодействии различных налоговых систем. Рассмотрено и проанализировано налогообложение нефтепродуктов акцизным налогом, которое стало следствием законодательного регулирования, что привело к двойному налогообложению. В процессе исследования темы статьи, авторы приходят к выводу о том, что, начиная с 2016 года законодателем было фактически введено двойное налогообложение одним и тем же налогом и ,соответственно, заменено адвалорную ставку акцизного налога с розничных продаж подакцизных товаров на специфическую (налоговую ставку в размере евро к определенной единице налогообложения). Отмечено, что двойное обложение одним и тем же налогом одного и того же налогоплательщика является нарушением гарантированного статьей 1 Протокола к Конвенции о защите прав человека и основных свобод каждому физическому или юридическому лицу на уважение права своей собственности.
Latkovska T. Legal ways of double taxation resolving / T. Latkovska, P. Latkovskyi, A. Podolska // Amazonia Investiga. – V. 9 (26). – Universidad de la Amazonia, 2020. – P. 365-371.
Keywords: tax; excise tax; double taxation; international treaty; податок; акцизний податок; подвійне оподаткування; міжнародний договір; налог; акцизный налог; двойное налогообложение; международный договор; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE