Сімейні (родинні) цінності перед викликами гібридної війни: правові проблеми : колективна монографія - Харитонов, Євген Олегович; Харитонова, Олена Іванівна; Давидова, Ірина Віталіївна; Сафончик, Оксана Іванівна; Волкова, Наталія Василівна; Кізлова, Олена Сергіївна; Галупова, Лариса Ігорівна; Глиняна, Катерина Михайлівна; Журило, Сергій Сергійович; Калітенко, Оксана Михайлівна; Кирилюк, Алла Володимирівна; Мартинюк, Іван Вікторович; et al. (Одеса : Фенікс, 2025)
Монографія містить підсумкові результати наукових досліджень представників аксіологічної школи сімейного (родинного) права за останні десять років, присвячених аналізу правових проблем, що виникають у сфері сімейних (родинних) відносин під час гібридної війни. Зокрема, характеризуються методологічне підґрунтя та значення ціннісної спрямованості досліджень у галузі сімейного (родинного) права. Розглядаються мета та завдання, які постають перед українською наукою сімейного (родинного) права при вивченні сфери регулювання сімейних (родинних) відносин. Акцентується увага на необхідності врахування існування в українській правовій традиції категорій «сім’я» і «родина», як цінностей, що утворюють складну систему моральних та юридичних зв’язків, та водночас є одним з головних об’єктів гібридних загроз, а від-так потребують особливої уваги і забезпечення юридичного захисту прав та інтересів їхніх учасників під час гібридної війни. Аналізуються родинні цінності, що опинилися під руйнівним впливом всіх форм гібридної війни. Зокрема, наголошується, що на особливу увагу заслуговують проблеми захисту сімейних (родинних) цінностей, які наразі піддаються активній руйнації з боку агресора: негативний вплив на цивілізаційну самоідентифікацію українців (особливо такої вразливої категорії осіб, як діти), руйнування сімей, родин тощо. У такому контексті розглядаються, як юрисдикційні засоби захисту сімейних (родинних) цінностей, прав та інтересів, так і можливі засоби самозахисту прав та інтересів самими учасниками сімейних (родинних) відносин.Розрахована на наукових та науково-педагогічних працівників, аспірантів, здобувачів вищої юридичної освіти, всіх, кого цікавить проблематика буття сімейного (родинного) права в умовах викликів гібридної війни з погляду аксіологічного підходу.
Сімейні (родинні) цінності перед викликами гібридної війни: правові проблеми : колективна монографія / Є. О. Харитонов та ін. ; за заг. ред.: Є. О. Харитонова, О. І. Харитонової, І. В. Давидової, О. І. Сафончик ; Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.». – Одеса : Фенікс, 2025. – 508 с. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29932
Keywords: регулювання сімейних (родинних) відносин; гібридна війна; аксіологічний підхід; школа сімейного права; люди похилого віку; захист прав дітей; забезпечення гендерної рівності; спадкове право