Щодо питання про обов’язок батьків утримувати дитину - Адамова, Олена Семенівна; Адамова, О. С.; Adamova, Olena S. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена аналізу норм чинного законодавства та судової практики щодо питань аліментних зобов’язань, а саме обов’язку батьків утримувати дитину, зокрема виплачувати аліменти. Проаналізовано порядок визначення розміру аліментів, порядок їх стягнення, випадки припинення обов’язку сплачувати аліменти на дитину. Окрема увага приділена можливості укладення договору між батьками на утримання неповнолітньої дитини, який може передбачати як грошову, так і натуральну форму виплати аліментів (або ж комбінацію цих двох форм). Той із батьків, із ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно. Установлено, що мінімальний розмір утримання, визначений у законі, недостатньо виконує свою функцію забезпечення прав дітей, тому його треба підвищити в сучасних економічних умовах. Разом із ти, зайвим було б установлення в законі утримання в частці від заробітку, адже в разі надзвичайно маленького доходу дитина не буде отримувати необхідних для існування коштів, а в разі великих доходів є висока вірогідність того, що вони йтимуть не тільки на забезпечення дитини. Визнання аліментів, одержаних на дитину, власністю дитини, що дає їй можливість брати участь у їх використанні або самостійно розпоряджуватися аліментами на її утримання, можна розцінювати як додаткову гарантію того, що кошти не будуть використані не за призначенням. Зроблено висновок, що відносини між батьками і дітьми щодо утримання останніх повинні підлягати більш ретельному регулюванню. На відміну від відносин подружжя, найважливіший суб’єкт цих відносин – дитина, що беззаперечно потребує підвищеного захисту й підтримки. З аналізу судової практики випливає, що суди в більшості випадків стають якраз на захист інтересів дітей, відмовляючи в позовних вимогах тільки в крайніх випадках, коли вони є абсолютно не обґрунтованими чи неможливими.

The article focuses on the analysis of current law and case law on alimony obligations, namely the obligation of parents to support a child, in particular, to pay alimony. The procedure for determining the amount of alimony, the procedure for collecting it, the cases of termination of the obligation to pay child support for child support are analyzed. Particular attention is paid to the possibility of concluding a contract between the parents for the maintenance of a minor child, which may provide for both monetary and in-kind child support payments (or a combination of the two). The parent with whom the child resides and the parent who lives separately from the child may, with the permission of the guardianship authority, conclude an agreement to terminate the child support right in connection with the transfer of ownership of the real property. It is established that the minimum amount of detention stipulated by law does not sufficiently fulfill its function of ensuring the rights of children - it should be raised in the current economic conditions. At the same time, it would be superfluous to establish a statutory withholding allowance because, in the case of extremely low income, the child will not receive the necessary subsistence funds, and in the case of large incomes, it is highly probable that they will go not only to provide for the child. Recognition of child support received by a child that enables him or her to participate in their use or to self-administer child support can be regarded as an additional guarantee that the funds will not be used unintentionally. It is concluded that the relationship between parents and children regarding the maintenance of the latter should be more carefully regulated. Unlike the relationship of the couple, the most important subject of this relationship is the child, who clearly needs increased protection and support. It is clear from the case-law that in most cases the courts are just protecting the interests of the children, refusing claims only in extreme cases where they are completely unjustified or impossible.
Адамова О. С. Щодо питання про обов’язок батьків утримувати дитину / О. С. Адамова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 211-216.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; child; alimony; alimony obligations; child support; дитина; аліменти; зобов’язання щодо аліментів; утримання дитини