Диспозитивність як риса цивільного судочинства - Дем'янова, О. В.; Демьянова, Е. В.; Demyanova, O. V. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
Стаття присвячена дослідженню диспозитивності цивільного судочинства. Автор аналізує різноманітні підходи до пояснення сутності диспозитивності, представлені в правовій науці. Внаслідок порівняння диспозитивності в матеріальних і процесуальних відносинах обґрунтовано висновок про те, що владний, публічний характер судочинства накладається на матеріальні відносини, а результат цивільного судочинства визначається взаємодією відповідних засад. У статті доводиться, що свободи та суб'єктивного права як її юридичного відображення недостатньо для пояснення сутності диспозитивності. Диспозитивність тлумачиться як властивість цивільного процесу, що відображає визначальний характер впливу волі зацікавлених осіб на детермінацію процесуальної діяльності суду та її результатів.

Диспозитивность как черта гражданского судопроизводства. Статья посвящена исследованию диспозитивности гражданского судопроизводства. Автор анализирует различные подходы к пояснению сущности диспозитивности, представленные в правовой науке. Вследствие сравнения диспозитивности в материальных и процессуальных отношениях обоснован вывод о том, что властный, публичный характер судопроизводства накладывается на спорные материальные отношения, а результат гражданского судопроизводства уже определяется взаимодействием соответствующих основ. В статье доказывается, что свободы и субъективного права как ее юридического отображения недостаточно для пояснения сущности диспозитивности. Диспозитивность раскрывается как свойство гражданского процесса, которое отображает определяющий характер влияния воли заинтересованных лиц на детерминацию процессуальной деятельности суда и ее результатов.

Оptionality as a feature of civil justice. Article is devoted to research of a optionality of civil legal proceedings. The author analyzes various approaches to the explanation of essence of a optionality presented in legal science. Owing to comparison of a optionality in the material and procedural relations a valid conclusion that domineering, public character of legal proceedings is imposed on the disputable material relations, and the result of civil legal proceedings is already defined by interaction of the corresponding bases. In article it is proved that freedom and the subjective right as its legal display aren’t sufficient for the explanation of essence of a optionality. The optionality reveals as property of civil process which displays the defining nature of influence of will of interested persons on determination of procedural activity of court and its results.
Дем'янова О. В. Диспозитивність як риса цивільного судочинства / О. В. Дем'янова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 77. – С. 88-94.
Keywords: диспозитивність; цивільне судочинство; суб'єктивні права; право на захист; воля; розпорядження правом; диспозитивность; гражданское судопроизводство; субъективные права; право на защиту; воля; распоряжение правом; optionality; civil legal proceedings; subjective rights; right for protection; will; order right