Розвиток державної політики України в контексті правового менталітету: проблеми та перспективи - Кобко-Одарій, Вікторія Сергіївна; Кобко-Одарій, В. С.; Кобко-Одарий, Виктория Сергеевна; Kobko-Odarii, Viktoriia S. (Одеса : Гельветика, 2020)
Дедалі більшої актуальності набуває проблема врахування правового менталітету українського народу та правової спадщини, що дасть, нарешті, змогу опрацювати політико-правовий курс розвитку України зі збереженням самобутньої духовної специфіки. Правовий менталітет і правова спадщина містять у собі генетичний код, втрата якого означає втрату історичної пам’яті. Сталий розвиток права забезпечується генетичними властивостями правового менталітету, вираженого у правовій спадщині. Правовий менталітет бере на себе функцію збереження набутих у минулому правових цінностей, їхньої самобутності. Правова спадщина виявляє здатність зберігати та передавати інформацію про право за допомогою створення правових кодів. Будь-які реформи права не можуть здійснюватися з нуля, із «чистого аркуша», шляхом ігнорування правового менталітету, відмови від використання та розвитку власної правової спадщини. Урахування ролі правового менталітету та правової спадщини є запорукою успішного реформування правової системи України. Питання різних аспектів правового менталітету досліджувались у працях таких вітчизняних вчених: І.В. Бичка, Л.М. Бойка, І.М. Васьковича, З.В. Гіптерса, В.М. Дем’яненка, О.П. Дзьобаня, О.І. Донченка, І.М. Коваля, Ю.П. Крисюка, В.А. Павловської-Кравчук, Ю.М. Оборотова. Метою дисертаційного дослідження є комплексний теоретико-правовий аналіз розвитку держав ної політики України в контексті правового менталітету, виявлення проблем та перспектив. Методологія дослідження особливостей правового менталітету українського народу будується на основах плюралізму, що передбачає використання значної кількості методологічних інструментів. Наголошено, що складність та багатоплановість предмета дослідження зумовили звернення до теоретичних розробок різних галузей наукового знання і необхідність використання широкого спектра загальнонаукових та спеціальних наукових підходів та методів. Виявлено можливості підходів та методів сучасної науки для дослідження зазначеної проблематики. Під час дослідження ми спирались на закони та принципи діалектики, загальнонаукові та спеціальні наукові підходи й методи пізнання, як-от: цивілізаційний, герменевтичний, аксіологічний, культурологічний, феноменологічний, потребовий, системний, екзистенціальний, формаційний; історичний метод, формально-юридичний, порівняльно-правовий, соціологічний. Охарактеризовано уявлення про вплив українського правового менталітету на правову систему України, у зв’язку із чим висунута авторська інтерпретація: ментальні настанови українського народу мають стати однією з методологічних засад для юридичної науки та виступати базовою методологічною передумовою проведення правової політики держави. Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що здійснено загальнотеоретичне дослідження розвитку державної політики України крізь призму правового менталітету, встановлено перспективи та проблеми.

The problem of taking into account the legal mentality of the Ukrainian people and the legal heritage is becoming increasingly important, which will finally allow to work out the political and legal course of Ukraine’s development while preserving the original spiritual specificity. The legal mentality and legal heritage contain a certain genetic code, the loss of which means the loss of historical memory.Sustainable development of law is ensured by the genetic properties of the legal mentality, expressed in the legal heritage. The legal mentality assumes the function of preserving the legal values acquired in the past, their identity. Legal heritage shows the ability to store and transmit information about the law by creating legal codes. Any legal reforms cannot be carried out from scratch, from a “blank slate”, by ignoring the legal mentality, refusing to use and develop their own legal heritage. Taking into account the role of legal mentality and legal heritage is the key to successful reform of the legal system of Ukraine.Issues of various aspects of the legal mentality were studied in the works of such domestic scholars as I.V. Bychko, L.M. Boyko, I.M. Vaskovich, Z.V. Gipters, V.M. Demyanenko, O.P. Beak, O.I. Donchenko, I.M. Koval, Y.P. Krysyuk, V.A. Pavlovskaya-Kravchuk, Y.M. Oborotov.The purpose of the dissertation research is a comprehensive theoretical and legal analysis of the development of state policy of Ukraine in the context of the legal mentality, identification of problems and prospects.The methodology of studying the peculiarities of the legal mentality of the Ukrainian people is based on pluralism, which involves the use of a significant number of methodological tools. It is emphasized that the complexity and versatility of the subject of research led to recourse to theoretical developments in various fields of scientific knowledge and the need to use a wide range of general and special scientific approaches and methods. Possibilities of approaches and methods of modern science for research of the specified problems are revealed. During the research we relied on the laws and principles of dialectics, general scientific and special scientific approaches and methods of cognition – such as civilizational, hermeneutic, axiological, culturological, phenomenological, necessary, systemic, existential, formational; historical method, formal-legal, comparative-legal, sociological.The idea of the influence of the Ukrainian legal mentality on the legal system of Ukraine is described, in connection with which the author’s interpretation is put forward: the mental attitudes of the Ukrainian people should become one of the methodological bases for legal science.The scientific novelty of the obtained results is that in this research the general theoretical research of the development of the state policy of Ukraine through the prism of the legal mentality is carried out, prospects and problems are established.

Все большую актуальность приобретает проблема учета правового менталитета украинского народа и правового наследия, что позволит, наконец, возможность проработать политико-правовой курс развития Украины с сохранением самобытной духовной специфики. Правовой менталитет и правовое наследие включают в себя генетический код, потеря которого означает потерю исторической памяти. Устойчивое развитие права обеспечивается генетическими свойствами правового менталитета, выраженного в правовой наследстве. Правовой менталитет берет на себя функцию сохранения приобретенных в прошлом правовых ценностей, их самобытности. Правовое наследие обнаруживает способность сохранять и передавать информацию о праве посредством создания правовых кодов. Любые реформы права не могут осуществляться с нуля, с «чистого листа», путем игнорирования правового менталитета, отказа от использования и развития собственной правовой наследия. Учет роли правового менталитета и правового наследия является залогом успешного реформирования правовой системы Украины. Вопрос различных аспектов правового менталитета исследовались в трудах таких отечественных ученых: И. Бычка, Л. Бойко, И.Н. Васьковича, З. В. Гиптерса, В.М. Демьяненко, А.П. Дзьобан, А.И. Донченко, И.М. Кузнеца, Ю.П. Крысюка, В. А. Павловской-Кравчук, Ю. Оборотова. Целью исследования является комплексный теоретико-правовой анализ развития государств ной политики Украины в контексте правового менталитета, выявление проблем и перспектив. Методология исследования особенностей правового менталитета украинского народа строится на основах плюрализма, предполагает использование большого количества методологических инструментов. Отмечено, что сложность и многоплановость предмета исследования обусловили обращение к теоретическим разработкам различных отраслей научного знания и необходимость использования широкого спектра общенаучных и специальных научных подходов и методов. Выявлены возможности подходов и методов современной науки для исследования указанной проблематике. В ходе исследования мы опирались на законы и принципы диалектики, общенаучные и специальные научные подходы и методы познания, как: цивилизационный, герменевтический, аксиологический, культурологический, феноменологический, потребовать, системный, экзистенциальный, формационный; исторический метод, формально-юридический, сравнительно-правовой, социологический. Охарактеризованы представление о влиянии украинского правового менталитета на правовую систему Украины, в связи с чем выдвинута авторская интерпретация: ментальные установки украинского народа должны стать одной из методологических основ для юридической науки и выступать базовой методологической предпосылкой проведения правовой политики государства. Научная новизна исследования заключается в том, что осуществлено общетеоретическое исследование развития государственной политики Украины сквозь призму правового менталитета, установлено перспективы и проблемы.
Кобко-Одарій В. С. Розвиток державної політики України в контексті правового менталітету: проблеми та перспективи / В. С. Кобко-Одарій // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 66-74.
Keywords: правовий менталітет; державна політика; правова спадщина українського народу; ментальність; правова культура; правове виховання; legal mentality; state policy; legal heritage of Ukrainian people; mentality; legal culture; legal education; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Legal history