Аналіз класифікації розважальних і демонстраційних форм у масовій комунікації - Циберман, Олександра; Циберман, О. (Національний університет «Одеська юридична академія», 2025)
Розглянуто розваги та демонстрації як важливі форми масової комунікації. Показано, що вони поєднують емоційний та інформаційний вплив і сприяють формуванню громадської думки. Наведено класифікацію розваг за «вертепним принципом», що розмежовує «високі» й «низькі» форми. Зазначено, що сучасні медіа активно синтезують різні комунікативні формати. Підкреслено роль демонстративно розважальних елементів у рекламі та PR-комунікаціях. Зроблено висновок про їхній внесок у розвиток медіаграмотності та критичного мислення аудиторії. Entertainment and demonstrations are examined as important forms of mass communication. It is shown that they combine emotional and informational influence and contribute to shaping public opinion. A classification of entertainment based on the “vertep principle,” which distinguishes between “high” and “low” forms, is provided. It is noted that modern media actively synthesize various communicative formats. The role of demonstrative and entertainment elements in advertising and PR communications is emphasized. The conclusion highlights their contribution to the development of media literacy and critical thinking in the audience.
Циберман О. Аналіз класифікації розважальних і демонстраційних форм у масовій комунікації / Олександра Циберман // Медіаграмотність: нові технології та інструменти протидії дезінформації в епоху штучного інтелекту : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 30 жовт. 2025 р.) / [наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська]. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2025. – С. 79-82.
Keywords: масова комунікація; форма спілкування; демонстрація; розвага; емоційний вплив; медіа; класифікація; комунікативна стратегія; mass communication; form of communication; demonstration; entertainment; emotional impact; media; classification; communicative strategy