Правове регулювання митної справи в Україні - Бабюк, А. М.; Бабюк, Алла Миколаївна; Babiuk, Alla M. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджено питання правового регулювання митної справи. Поняття митної справи нерозривно пов’язано з державною митною політикою. Аналіз праць науковців свідчить що державна митна політика є значно ширшим поняттям, аніж митна справа. При цьому науковці продовжують дискутувати щодо визначення цих понять. У статті проаналізовано роботи науковців щодо визначення та співвідношення понять «державна митна політика» та «митна справа». Метою наукової публікації є дослідження стану правового регулювання митної справи в Україні та шляхів її модернізації, що сьогодні є вкрай актуальним для нашої держави. Слід зазначити, що визначення та співвідношення термінів «державна митна політика» та «митна справа», які містить Митний кодекс України, на шляху свого розвитку зазнали змін та трансформацій. Таким чином, випливає, що вказані терміни перебувають у стані перетворень. Вказана ситуація обумовлена зовнішньоекономічним курсом держави та державної митної політики. У статті досліджено, як відбувався процес зміни вказаних термінів у Митному кодексі України. Також зазначено, що правове регулювання митної справи безпосередньо залежить від визначення поняття «державна митна політика» у законодавстві України. Ефективна діяльність митних органів, на які покладено здійснення митної справи, залежить від якісного та злагодженого механізму правового регулювання. Аналіз наукової літератури щодо правового регулювання свідчить, що дане поняття розглядають в широкому та вузькому розумінні. У широкому розумінні правове регулювання розглядають як засоби і способи впливу держави на свідому поведінку осіб; у вузькому розумінні – правове регулювання розглядають як один із способів упорядкування суспільних відносин, який зводиться до нормативного закріплення правил поведінки суб’єктів. Ефективне здійснення митної справи потребує державного управління у формі відповідних правових приписів, що закріплені у нормативно-правових актах. Говорячи про нормативно-правове регулювання митної справи, слід зазначити, що митне законодавство України постійно оновлюється та відповідає сучасним міжнародним стандартам у даній сфері. У зв’язку із приєднанням України до ряду міжнародних угод законодавство України з питань митної справи було суттєво змінено та гармонізовано до міжнародних норм. Практична і теоретична значимість такого дослідження обумовлена тим, що сьогодні існує необхідність зміни та розвитку митного законодавства України.

The article deals with the issues of customs statutory regulation. The concept of customs is indissolubly tied to the state customs policy. Study of the scientists’ academic papers shows that the state customs policy is a much broader concept than customs. At the same time, scientists continue discussing the definition of these concepts. The article analyses the scientists’ academic papers on the definition and corelation of the concepts of “state customs policy” and “customs”. The purpose of the scientific publication is to study the state of statutory regulation of customs in Ukraine and ways to modernize it, which is extremely important for our country today. It should be noted that the definition and correlation of the terms “state customs policy” and “customs” contained in the Customs Code of Ukraine have been altered and transformed in the course of their development. Thus, it appears that these terms are in a state of transformation. The said situation is due to the foreign economic course of the state and state customs policy. The article examines how the process of altering these terms in the Customs Code of Ukraine took place. Moreover, it is noted that the statutory regulation of customs directly depends on the definition of “state customs policy” in the Ukrainian laws. The effective performance of the customs authorities charged with the customs affairs depends on a high-quality and coordinated mechanism of statutory regulation. Analysis of the scientific literature on statutory regulation shows that this concept is broadly and narrowly defined. In a broad sense, statutory regulation is treated as means and ways of state influence on the conscious behaviour of individuals; in the narrow sense – statutory regulation is treated as one of the ways to regulate social relations, which is reduced to the statutory setting of the rules of conduct of the entities. Effective performance of customs affairs requires public control in the form of relevant legal requirements enshrined in statutory instruments. In terms of the statutory regulation of customs, it should be noted that the customs law of Ukraine is constantly updated and meets modern international standards in this area. In view of Ukraine’s accession to a number of international agreements, customs laws of Ukraine have been substantially amended and harmonized with international standards. The practical and theoretical significance of such a study is due to the fact that currently there is a need to change and develop the customs laws of Ukraine.
Бабюк А. М. Правове регулювання митної справи в Україні / А. М. Бабюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 89 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 3-7.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; митна справа; державна митна політика; правове регулювання; митні органи; митне законодавство; нормативно-правовий акт; customs; state customs policy; statutory regulation; customs laws; statutory instrument; customs authorities