Інструменти штучного інтелекту в розробці графічних елементів, 3d-моделей та інших компонентів відеоігор - Трофименко, О. Г.; Задерейко, О. В.; Логінова, Н. І.; Шевченко, О. В. (My University, 2025)
Статтю присвячено аналізу практичного застосування інструментів штучного інтелекту у створенні 3D-моделей та відеоігор. Метою дослідження є систематизація підходів до використання ШІ на різних етапах розробки — від генерації контенту до тестування й оптимізації коду. На прикладі гри «Labyrinth of Darkness» проаналізовано вплив таких інструментів, як Meshy.ai, Leonardo.Ai, AIVA, DeepMotion, GitHub Copilot і Replica Studios. Їх використання дало змогу зменшити трудомісткість і часові витрати, підвищити якість продукту та створити цілісний ігровий проєкт з унікальною атмосферою. Окрему увагу приділено можливостям ШІ у тестуванні та перевірці програмного коду. Впровадження технологій ШІ суттєво оптимізує процес розробки, автоматизує рутинні операції та дозволяє розробникам зосередитися на творчих завданнях. The article is devoted to the analysis of the practical application of artificial intelligence tools in the creation of 3D models and video games. The aim of the study is to systematize approaches to the use of AI at various stages of development — from content generation to code testing and optimization. Using the game *“Labyrinth of Darkness”* as a case study, the impact of tools such as Meshy.ai, Leonardo.Ai, AIVA, DeepMotion, GitHub Copilot, and Replica Studios is analyzed. Their use made it possible to reduce labor intensity and time costs, improve product quality, and create a cohesive game project with a unique atmosphere. Particular attention is paid to the capabilities of AI in software testing and code verification. The implementation of AI technologies significantly optimizes the development process, automates routine operations, and allows developers to focus on creative tasks.
Інструменти штучного інтелекту в розробці графічних елементів, 3d-моделей та інших компонентів відеоігор / О. Г. Трофименко, О. В. Задерейко, Н. І. Логінова, О. В. Шевченко // Iнформатика та математичні методи в моделюванні. - 2025. - Том 15, № 2. - C. 276-287. - Режим доступу: DOI: 10.15276/imms.v15.no2.276 ; URL: https://hdl.handle.net/11300/32156
Keywords: штучний інтелект; ШІ; інструменти ШІ; GameDev; розробка ігор; тестування; графічний елемент; 3D-моделювання; 3D-модель; графіка; текстура; дизайн; анімація; artificial intelligence; AI; AI tools; game development; testing; graphic element; 3D modeling; 3D model; graphics; texture; design; animation